ZZ Leiden weer naar de honderd tegen Apollo Amsterdam

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de smaak te pakken. Na donderdag al 102 punten tegen Forward Lease Rotterdam te maken, werd ook in Amsterdam werd de 100 gehaald. Apollo bleef door driepunters voor rust nog aardig bij (45-48). Na de pauze was er geen houden meer aan voor de Amsterdammers. Sergio de Randamie tekende voor het honderdste punt: 79-100. Zorg en Zekerheid Leiden kan nu even bijkomen van de vele wedstrijden in korte tijd.

Zorg en Zekerheid Leiden begon vanavond in Amsterdam aan de zevende wedstrijd in vijftien dagen. Het was een voordeel dat Paul Vervaeck de speeltijd in de wedstrijd van donderdag tegen Forward Lease Rotterdam lekker kon verdelen, waardoor de meeste spelers in de Apollohal diep konden gaan. In de eerste helft was dat nog wel nodig.

Na de openingsscore van Clayton Vette liep Apollo Amsterdam uit naar 7-2. Pas na vijf minuten zette Vette Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 9-10. De Amsterdammers pakten vervolgens met twee driepunters uit. Voor rust was Apollo negen keer succesvol van downtown. Apollo leek het eerste kwart ook te gaan winnen, ondanks een dunk van Mohamed Kherrazi. Het was echter Carrington Love die van net over de middenlijn in de buzzer de Leidse ploeg naar 23-25 schoot.

Vlak na het begin van het tweede kwart paste Vervaeck zijn eerste wissel toe: Sergio de Randamie kwam binnen de lijnen voor Worthy de Jong die tegen zijn tweede fout was opgelopen. De Randamie stond nog maar net binnen de lijnen of hij had al vijf punten achter zijn naam staan. Daardoor liep de Leidse ploeg uit naar 25-32. Drietjes van Dimeo van der Horst (voor de pauze goed voor 18 punten) en Max van Schaik brachten de Amsterdammers weer in de buurt van de bezoekers. Via de jarige Jessey Voorn en Love leek Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd snel te willen beslissen (34-41 halverwege het tweede kwart), maar opnieuw kwam Apollo goed terug. Bij een stand van 42-48 kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een fout en liep Vervaeck tegen een technische fout op. Hierdoor kwam de ruststand op 45-48 te staan.

Na de pauze duurde het drie minuten voordat Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers van zich afschudde. Bij 520-55 betekende een dunk van Vette na een prima assist van Voorn het beginsein voor een 0-17 run in nog geen vijf minuten. Alles lukte weer bij de Leidse ploeg. Love scoorde makkelijk, De Jong strooide met fraaie passjes waar onder andere Kherrazi van profiteerde, terwijl Voorn weer scherp van ver was (over de hele wedstrijd drie uit drie driepunters). Deze run werd opmerkelijk genoeg niet onderbroken door een time-out van Patrick Faijdherbe. Na een steal bepaalde Love de stand na drie kwarten op 59-76.

Voor Vervaeck was deze stand een teken om weer flink door te wisselen. Maar liefst acht spelers stonden meer dan zeventien minuten binnen de lijnen. Love en Marijn Ververs scoorden zelf driepunters, maar brachten ook hun medespelers in prima stelling. Als team kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer tot 32 assists, twee minder dan het donderdag gevestigde record van 34. Alexandru Olah was minder opvallend aanwezig dan donderdag, maar speelde zich in het laatste kwart toch nog in de dubbele cijfers. Vervaeck vindt het altijd prettig als de scores goed verdeeld worden, zodat het gevaar van veel kanten kan komen. Na Love (21 punten) en Vette (15 punten) kwamen Voorn en De Randamie, die steeds beter gaat spelen, allebei tot 13 punten. Kherrazi tekende voor 12 punten, terwijl Olah aan 10 kwam. De Jong bleef steken op 9 punten.

In het laatste kwart werden Rens Butter en Okke Hoonhout ook nog ingezet. Hoonhout waagde nog een poging om opnieuw voor het honderdste punt te zorgen, maar slaagde daarin niet. Dat deed De Randamie met een droog schotje van de kop negentien seconden voor tijd wel: 79-100. Toch al weer de vijfde keer dit seizoen dat Zorg en Zekerheid Leiden de 100 aantikt.

De eerstvolgende wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden, dat door het niet spelen van New Heroes weer naar de tweede plaats is geklommen, is de bekerfinale op zondag 25 maart. Even geen doordeweekse wedstrijd. De spelers kunnen bijkomen, kleine pijntjes weg laten ebben en het vizier richten op de bekerfinale. Daarna staan de laatste acht wedstrijden van het reguliere seizoen op het programma, waaronder vier doordeweekse wedstrijden.