GroenLinks verdubbelt in Leiden: D66 verliest meeste maar blijft grootste

19

GroenLinks gaat in Leiden van vier naar acht zetels. D66 verliest. De partij gaaat van 12 naar 9 zetels, maar blijft wel de grootste partij in de Sleutelstad en mag daarom de coalitieonderhandelingen openen. Verwacht wordt opnieuw een vierpartijencoalitie, maar dan wel met een wethouder meer. Twee voor D66, twee voor GroenLinks, een voor de VVD en een voor de PvdA.

Hoewel er bij verkiezingen altijd wel winnaars en verliezers zijn, legt elke partij de uitslag zoveel mogelijk in het eigen voordeel uit. Zo is VVD-lijsttrekker Laudy verguld met de uitsslag van zijn partij. De VVD gaat in Leiden van 5 naar 6 zetels. “Nooit eerder won in Leiden slechts één collegepartij”, zegt Laudy die in de beloning van de kiezer een stevige ondersteuning ziet van zijn beleid om veel woningen bij te bouwen.

Ook vreugde bij de Partij voor de Dieren. De partij gaat van 1 naar 3 zetels. Ook nieuwkomer Partij Sleutelstad deed goede zaken. De partij van lijsttrekker Maaarten Kersten komt met twee zetels in de Leidse raad. Zelfs bij de PvdA zijn de druiven minder zuur dan gevreest. De zetel verlies was wel ingecalculeerd. Tenslotte werd er een zucht van verlichting geslaakt bij de ChristenUnie. De partij houdt de ene zetel, maar was toch wel beducht om die te verliezen.


Getreurd werd er uiteindelijk vooral bij de SP (van 5 naar 3) en bij het CDA (van 4 naar 3). Die laatste partij voerde een sterke ‘tegen-campagne’ maar gokte daarmee verkeerd. Dat lijsttrekker Joost Bleijie wel zag aankomen dat de kans op collegedeelname na de verkiezingen in geen enkel geval erg voor de hand lag, was duidelijk merkbaar. Hij deed de afgelopen tijd geen enkele moeite om vriendjes te blijven met mogelijke partners in een nieuw te vormen college. De kiezer kon dat uiteindelijk niet waarderen, zo bleek diep in de nacht. Leiden kwam pas ver na 2.00 uur met de voorlopige uitslag.

De definitieve cijfers volgen morgenmiddag om 16.00 uur tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. Dan wordt ook duidelijk wie er met voorkeurstemmen in de raad zijn gekomen.

Delen

19 reacties

 1. Schudthethoofd op

  Afgezien van de spelfouten (het zal 04.00 uur ’s nachts zijn geweest maar een goed journalist spelt zelfs met een promillage van 3 nog foutloos): 1. de exitpoll zat er qua PvdA behoorlijk naast (voorspelde een winst van 1 zetel, werd 1 zetel verlies) 2. van wie komt die verwachting voor de collegesamenstelling? wat is de bron ervan? 3. CU is van 3 naar 4% gegaan, dus waar die zucht van verlichting vandaan komt…

 2. Chris de Waard
  Chris de Waard op

  Als je maar 1 zetel hebt is het altijd extra spannend. In combinatie met een wisseling van de wacht, Krol ipv Keuning, kan ik me de opluchting voorstellen.

  Coalitie op basis van uitslag, uitlatingen en uiteraard het gegeven dat er nog niet (officieel) is onderhandeld

  • René Dentener op

   Een coalitie ‘op basis van uitlatingen’ als het bier reeds rijkelijk heeft gevloeid in de nachtelijke uurtjes lijkt mij geen goed uitgangspunt. Ga eerst maar eens kijken hoe er programmatisch valt samen te werken in een nieuw college, want na deze verkiezingsuitslag is er zowel linksom als rechtsom geen duidelijke meerderheid in de Leidse gemeenteraad. Daar zal de komende tijd dus het nodige gemasseerd moeten worden tijdens de aanstaande coalitieonderhandelingen.
   Knap overigens van Maarten Kersten en de zijnen om als nieuwkomer/‘localo’ direct met twee zetels in de raad te komen. Zo zie je maar hoe een intensieve campagne (hij heeft er persoonlijk veel tijd ingestoken) zich uiteindelijk uitbetaald heeft.
   Is er al iets bekend of er nog restzetels zijn te verdelen?

 3. Hubert Zonneveld op

  Walter en Martine, Maarten, fantastisch resultaat. Van harte gefeliciteerd met jullie overwinning. Leiden kiest voor meer lokaal, duurzaam, groen en echt sociaal beleid! Coalitiepartijen VVD66-PvdA-SP halen bakzeil met een duidelijk verlies. Wij zeggen nee tegen nog meer neoliberalisme en salonsocialisme in deze stad.
  Helaas zullen de neoliberalen VVD onder leiding van de uiterste arrogante carriere neoliberaal Paul Laudy en zijn corrupte bouw- en asfaltlobby de stad verder van betonpaleizen en asfaltstroken voorzien. Het verlies van Draaikonten66 zat erin. Kijk eens naar Utrecht en Amsterdam. Weggevaagd. Slechte bestuurders en de nodige PvdA-achtige arrogantie in deze steden heeft de draaikonten66 de kop gekost. En Leiden is ook gelukkig verlost van zijn Echte Leidse Glibber, de draaikont Robert Strijk. En hopelijk ook van de achterbakse PvdA wethouder Damen. Opzouten!
  Maar er is weer hoop op een meer progressief Leiden na 8 jaar rechts afbraakbeleid in deze mooi stad. En hoop doet leven!

  En dat was echt de laatste. Vanuit een mistig platteland groet ik alle Leidenaren.
  Adieu! Hubert J. Zonneveld

  • Eric van 't Groenewout op

   Het allergrootste winstpunt van deze verkiezingen: Leiden is gevrijwaard gebleven van extremistische partijen. Geen PVV, geen DENK, geen Nida, geen FvD. Heerlijk. Dat maakt Leiden hopelijk ook de komende vier jaar weer de fijnste stad van Nederland.

  • Blijf maar lekker ver weg van Leiden op het platteland. Die linkse luchtfietserij van jou kan onmogelijk Leiden mooier maken. En nu inderdaad echt wegblijven.
   *
   Jammer dat de meeste coalitiepartijen niet zijn beloond voor een stabiele coalitie in de afgelopen 4 jaar waarin diverse impopulaire besluiten moesten worden genomen.

 4. Piet Pekelharing op

  Oh, jé, Maarten Kersten komt in de Raad. Dan wordt die zittingen helemaal een eindeloos gezwets.

  Burgemeester Lenferink, neem uw scheerapparaat maar mee in de Raad, het kan wel eens een latertje worden.

 5. Snap niet helemaal waarom er direct van uit wordt gegaan dat PvDA weer mee gaat doen na dit verlies. Voor een meerderheid is het niet nodig. Als er dan persé een vierde bij moet lijkt mij Sleutelstad of PVDD een logischere keuze.

 6. Sleutelstad wil een tram door de Breestraat. Wie dat nu nog roept, heeft bij referendum hierover niet opgelet.

 7. Joop J.Gijsman op

  De macht komt in handen van groepen die 100% gelijk willen hebben, dat wordt heel moeilijk samenwerken

 8. Kersten in plaats van Sloos is lood om oud ijzer, met als nadeel dat Kersten veel meer leutert en zwetst dan Sloos, want die ging zelden naar commissievergaderingen en was de laatste tijd heel rustig.
  .
  De SP werd terecht afgestraft. Theeuwen kan beter de eer aan zichzelf houden en opstappen. Ga maar weer actie voeren, jongens en meisjes, in plaats van naast rechtse partijen op het pluche weg te suffen en de achterban in de steek te laten. Begin maar met stevige acties voor behoud van het Doelencomplex. Als oefening, want het voeren van acties zal opnieuw geleerd moeten worden.

  • Eric van 't Groenewout op

   Als ik zie hoe sterk Maarten Kersten zich al jarenlang inzet voor sociale huurders in Leiden (als bestuurslid, actievoerder en adviseur): daar kunnen weinig anderen in Leiden tegenop. Dat verklaart mogelijk ook zijn entree in de raad. Ik ben het met enige regelmaat met hem oneens, maar hij is wel iemand die de moeite neemt om (persoonlijk) te reageren en standpunten uiteen te zetten. Kersten pikt ook signalen uit de samenleving op en gaat ermee aan de slag.
   Het probleem van SP (en dat speelt ook een beetje bij GL) is dat het vanuit een oppositie-positie te makkelijk overal tegen te hoop liep, ook tegen onderwerpen waar je als SP (of GL) helemaal niet tegen had hoeven te zijn (de Rijnlandroute, een zegen dat die er komt). Het tast inderdaad je geloofwaardigheid aan als je van standpunt verandert, maar het probleem is niet het gewijzigde standpunt, maar het jezelf vooraf vastpinnen aan een onmogelijk houdbare positie.
   Tegelijkertijd: in ons mooie poldermodel is er geen partij die erin slaagt om de eigen agenda 100% door te drukken. Daarom begrijp ik de losse flodder van Joop Gijsman niet. “De macht komt in handen van groepen die 100% gelijk willen hebben, dat wordt heel moeilijk samenwerken”: Godzijdank in onze mooie stad geen malloten van PVV, Denk, Nida of FvD. Een college waarin veel Leidenaren zich kunnen herkennen, moet probleemloos haalbaar zijn.
   GL heeft al eerder in een college met VVD en D66 gezeten, en dat ging best goed. Waarom nu niet? D66: regeren is vooruit zien en bij de vorige college-onderhandelingen is CDA er resoluut uitgezet door D66 en al even resoluut zijn PvdA, SP en VVD binnengehaald. Als je ziet wat voor puinhoop Bleijie ervan heeft gemaakt, kun je niet anders constateren dat D66 dat goed heeft gezien. Grote vraag is of VVD zich thuis voelt in een college met én PvdA én GroenLinks. Moet kunnen, heeft JOVD niet ooit Femke Halsema tot liberaal politicus van het jaar uitgeroepen? En met GL en PvdA is VVD tegen verkamering!

   • Mee eens, Roos van Gelderen heeft het prima gedaan, dat de SP heeft verloren ligt zeker niet aan haar. Maar ja een partij die niet voor erfopvolging in een monarchie is en dan zelf de Marijnissen dynastie begint…

   • Marcellus_B op

    3 miljoen pleuri’s zomaar kwijtraken is prima? Vast wel in de ogen van iemand die leeft van staatssubsidies.

 9. Een Leids burger op

  Zoals ik al voor de verkiezingen had gezegd zal er een college komen met o.a. D66 en VVD al zou dat voor D66 niet meer met 12 zetels zijn.
  Er zal vermoedelijk een college komen van D66,VVD,GL en PvdA.
  GL en PvdA vormen dan het linkse blok en D66 en VVD het rechtse. Dat zou best goed samen kunnen gaan.GL kan met zoveel zetels nu natuurlijk niet genegeerd worden.
  Kortom: de tomaten partij maakt plaats voor de ´sLinksGroene rakkertjes.
  .
  Ook de SP was (net als Kersten van PS) voor behoud van het WitteSingelDoelencomplex en heeft zich altijd ingezet voor betaalbare sociale woningbouw (renovatie i.p.v. sloop e.d.). Dus daar kan het verlies bij de SP niet aan liggen.Maar de SP heeft toch te weinig van haar sociale uitgangspunten weten te realiseren evenals de PvdA. Die laatste partij had ik graag nog een zeteltje extra verlies gegund.
  .
  Als men ziet dat GL en PvdD flink hebbben gewonnen heeft dat, mijns inziens, te maken met de groene en duurzame uitgangspunten van die partijen.
  .
  Dat PS toch nog in de raad is gekomen heeft waarschijnlijk te maken met hun referentiestandpunt (maandelijks online-referendum eerder door hun lijsttrekker een speerpunt genoemd) waardoor veel mensen nu, mijns inziens tenonrechte, denken met PS meer invloed of inspraak te kunnen krijgen…… Ook is het een landelijke trend geworden dat (nieuwe) lokale partijen nu winst weten te boeken bij de gemeenteraadsverkiezingen.In Leiderdorp schijnt zelfs een lokale partij de grootste te zijn geworden.

  • René Dentener op

   Ha, nu staat het er op! Opvallend o.a., dat de lijstduwer van de VVD (op plek 28) meer stemmen haalde dan de nummer 3 van de lijst…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline