GroenLinks verdubbelt in Leiden: D66 verliest meeste maar blijft grootste

GroenLinks gaat in Leiden van vier naar acht zetels. D66 verliest. De partij gaat van 12 naar 9 zetels, maar blijft wel de grootste partij in de Sleutelstad en mag daarom de coalitieonderhandelingen openen. Verwacht wordt opnieuw een vierpartijencoalitie, maar dan wel met een wethouder meer. Twee voor D66, twee voor GroenLinks, een voor de VVD en een voor de PvdA.

Hoewel er bij verkiezingen altijd wel winnaars en verliezers zijn, legt elke partij de uitslag zoveel mogelijk in het eigen voordeel uit. Zo is VVD-lijsttrekker Laudy verguld met de uitsslag van zijn partij. De VVD gaat in Leiden van 5 naar 6 zetels. “Nooit eerder won in Leiden slechts één collegepartij”, zegt Laudy die in de beloning van de kiezer een stevige ondersteuning ziet van zijn beleid om veel woningen bij te bouwen.

Ook vreugde bij de Partij voor de Dieren. De partij gaat van 1 naar 3 zetels. Ook nieuwkomer Partij Sleutelstad deed goede zaken. De partij van lijsttrekker Maaarten Kersten komt met twee zetels in de Leidse raad. Zelfs bij de PvdA zijn de druiven minder zuur dan gevreest. De zetel verlies was wel ingecalculeerd. Tenslotte werd er een zucht van verlichting geslaakt bij de ChristenUnie. De partij houdt de ene zetel, maar was toch wel beducht om die te verliezen.

Getreurd werd er uiteindelijk vooral bij de SP (van 5 naar 3) en bij het CDA (van 4 naar 3). Die laatste partij voerde een sterke ’tegen-campagne’ maar gokte daarmee verkeerd. Dat lijsttrekker Joost Bleijie wel zag aankomen dat de kans op collegedeelname na de verkiezingen in geen enkel geval erg voor de hand lag, was duidelijk merkbaar. Hij deed de afgelopen tijd geen enkele moeite om vriendjes te blijven met mogelijke partners in een nieuw te vormen college. De kiezer kon dat uiteindelijk niet waarderen, zo bleek diep in de nacht. Leiden kwam pas ver na 2.00 uur met de voorlopige uitslag.

De definitieve cijfers volgen morgenmiddag om 16.00 uur tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. Dan wordt ook duidelijk wie er met voorkeurstemmen in de raad zijn gekomen.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×