Burgemeester Emile Jaensch feliciteert Marcus Rolloos met het behalen van genoeg stemmen voor een zetel. (Foto: Chris de Waard).

'Groene' Marcus Rolloos krijgt eigen VVD-zetel

VVD-raadslid Marcus Rolloos heeft genoeg stemmen gekregen voor een zetel in de gemeenteraad van Oegstgeest. Dat maakte burgemeester Emile Jaensch vrijdagochtend bekend tijdens de presentatie van de definitieve verkiezingsuitslag. Rolloos stond op plek zeventien van de VVD maar voerde campagne voor een groen geluid binnen zijn partij.

Rolloos kreeg 164 voorkeurstemmen, wat net genoeg is voor een eigen zetel (waarvoor in Oegstgeest 156 stemmen nodig waren). “Ontzettend hartverwarmend”, zei Rolloos na de bekendmaking. “Ik zie het ook als steun van de VVD-kiezer dat de partij ook met groen en duurzaamheid aan de slag gaat.” Direct nadat de burgemeester de raadszetel aan Rolloos had toegekend, kreeg het raadslid felicitaties van de aanwezigen, waaronder lijsttrekker Sven Spaargaren.

VVD-raadslid Marcus Rolloos  werd vanaf plek 17 met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Hier krijgt hij dat te horen. (video: IJsbrand Terpstra) .

Verslaggever IJsbrand Terpstra sprak Marcus Rolloos over zijn zetel en de komende vier jaar

Rolloos stond overigens laag op de lijst nadat het bestuur van de partij hem eerst helemaal niet op wilde nemen in de lijst, maar daar later op terugkwam. Een aantal leden probeerde hem nog hoger op de lijst te krijgen, maar slaagde daar toen niet in. “Dat ik niet hoog op de lijst sta, vind ik eigenlijk veel leuker. Nu is het echt aan de kiezer”, aldus Rolloos in november.

Hij wil zich de komende vier jaar namens de VVD hard gaan maken voor een groen Oegstgeest. “Ik leg accenten. Die accenten zijn heel duidelijk, maar dat is altijd binnen het verkiezingsprogramma en binnen de ideologie van de VVD”, aldus Rolloos op de vraag of hij een eigen kant op gaat. Het maakt de coalitiebesprekingen met Progressief Oegstgeest wellicht wel wat meer voor de hand liggend, nu er ook binnen de VVD gevraagd wordt om een groen geluid.

Melanie van Driel haalde de meeste stemmen, Marcus Rolloos werd voor de VVD met voorkeurstemmen gekozen en burgemeester Emile Jaensch weet nu definitief met welke 19 raadsleden hij de komende vier jaar mag samenwerken,.

Definitieve uitslag
Ook voor de andere partijen in Oegstgeest is nu precies duidelijk wat de uitslag voor hen betekent. Bij Progressief Oegstgeest was het nog de vraag of Ton Kohlbeck met voorkeurstemmen in de raad zou komen, daar komt hij echter tien stemmen voor tekort. Andere raadsleden kregen wel voldoende stemmen voor een zetel, maar zouden die op basis van de uitslag toch al gehaald hebben.

Het gaat naast alle lijsttrekkers om Lydie Vellema (D66, 588 stemmen), Inge Oosterhuis-Gijsbers (VVD, 563 stemmen), Ria Pasterkamp (PrO, 232 stemmen), Karin Rosdorff (HvO, 313 stemmen) en Ingrid van Dillen (CDA, 563 stemmen). Lijsttrekker van PrO Melanie van Driel kreeg van alle kandidaat-raadsleden in Oegstgeest het meeste stemmen.

Burgemeester Emile Jaensch sprak na de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag met IJsbrand Terpstra

Sleutelstad zond de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag in Oegstgeest live uit.

 

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×