Wethouder Jos Roeffen onthulde het informatiebord van de heringerichte Klinkenbergerplas. (Foto's: Chris de Waard).

Tweede leven Klinkenbergerplas van start

De herinrichting van de Klinkenbergerplas is voltooid en dat werd afgelopen donderdag feestelijk gevierd. Twee en een half jaar na de start van de herinrichting ligt er nu een nieuw recreatiegebied, waar het in de zomer groen en levendig zal gaan worden. De opening moest echter nog in het zand worden gedaan en met een frisse wind, maar daar lieten Han Weber (provincie Zuid-Holland), Kees den Ouden (Holland Rijnland) en Jos Roeffen (wethouder gemeente Oegstgeest) zich niet door tegenhouden.

Het doel van de herinrichting was het vergroten van de natuur en het uitbreiden van de recreatiemogelijkheden. “Het gebied is door de provincie overgedragen aan de gemeente Oegstgeest”, blikte gedeputeerde Weber kort terug. “We hebben toen afgesproken om er samen in te gaan investeren en dit recreatiegebied een tweede leven te geven.” Daarbij zijn veel bewoners betrokken geweest. “Dat was erg leuk om te zien, vooral ook zoveel betrokken hondenbezitters.”

Sleutelstad was aanwezig bij de heropening en registreerde de toespraken van de aanwezigen

Wethouder Roeffen is trots op het resultaat en dat het gelukt is om veel van de ideeën een plekje te geven in ‘De Klink’. “Dat is voor veruit de meeste ideeën gelukt, maar niet voor allemaal. Dat krijg je als je een compromis moet maken tussen recreatie en natuurwaarden.” Daarmee doelde hij onder andere op de lastige samenwerking met de hondenbezitters, verenigd in het Platform Hondenvrienden Oegstgeest.

Hondeigenaren
De Hondenvrienden hebben moeite met de verkleining van het losloopgebied. “Dat betekent namelijk dat een grote groep mensen op een kleiner stuk geconcentreerd raakt”, legt Brenda Filippo van het Platform uit. In 2015 hebben zij, in overleg met een grote groep potentiële gebruikers van het gebied, een notitie aangeboden aan de gemeente Oegstgeest. “Het ironische is nu dat heel veel van die notitie waar is geworden, maar onze ideeën over hoe je hondeneigenaren in kunt zetten, niet.” De hondeigenaren zullen zich in ieder geval blijven inzetten voor een ‘positief hondenbeleid’, zoals ze dat zelf noemen.

IJsbrand Terpstra sprak met de verschillende aanwezigen over de heringerichte Klinkenbergerplas

Natuurspeelplaats
Eén van de ideeën waarbij het wel gelukt is om die een plekje te geven bij de herinrichting, is de nieuwe natuurspeelplaats. Althans, zodra die af is. “Het is voor kinderen nu nog te koud om erin te spelen, daarom gaan we die in mei of begin juni openen”, zei de wethouder. Dat gaat de gemeente samen met scholen uit Oegstgeest doen, die Roeffen daar direct ook voor uitnodigde.

Initiatiefneemster van de natuurspeelplaats is Sofie van de Waart. “Het wordt een speelplaats waar niet alleen traditionele speeltoestellen zijn, maar waar ook gespeeld wordt op dingen uit de natuur. En plek waar kinderen vies mogen worden en veel zelf kunnen ontdekken.” Op dit moment is er alleen een kleine windmolen te zien, maar als het wat warmer wordt kan de rest van de speelplaats ook worden ingericht. “Dat is wanneer het gras er ligt.”

Startschot
Nadat ook het nieuwe informatiebord was onthuld, gaf wethouder Roeffen het startschot voor renners van de Loopgroep Oegstgeest. Zij renden in dertien minuten en 55 seconden een rondje rond de grote plas, waarmee ze een eerste winnende tijd neerzette. “De gezelligheid loopt voorop bij ons”, legt voorzitter Arnoud Nierop van de Loopgroep uit. “En voor nu was het gewoon heel leuk dat de gemeente ons hiervoor heeft uitgenodigd, om te laten zien wat zij voor groepen in Oegstgeest doet. Dus dat hebben wij heel graag gedaan.”

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×