(Foto: Annelies Spanhaak).

Leiden beste erfgoedgemeente van Nederland

Leiden is vanmiddag uitgeroepen tot beste erfgoedgemeente van Nederland. De Sleutelstad was samen met Deventer, Tilburg en Zaanstad genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Deze nationale prijs is voor de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Naast een juryprijs van 25.000 euro, wint Leiden ook nog eens de publieksprijs. Van de 4200 stemmen, waren er 1800 stemmen voor Leiden.

De winnaars werden bekend gemaakt in Zutphen, de gemeente waar de prijs vorig jaar naartoe ging. Het is dan de achtste keer dat de BNG Bank Erfgoedprijs wordt uitgereikt.

Jury

De jury wees de gemeente Leiden aan als winnaar omdat zij zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten op het gebied van integraal erfgoedbeleid en een proactieve houding. Er is sprake van nauwe samenwerking tussen overheid, bewonersinitiatieven en ondernemers. De profilering als Stad van Ontdekkingen | Stad van Cultuur en Wetenschap is heel helder. De gemeente bouwt aan kennis en collecties, van Leidse geschiedenis tot wereldschatten, samen met bewoners en het erfgoedveld.

 

Chris de Waard in gesprek met Robert Strijk over het winnen van de BNG Bank Erfgoedprijs.

De winnaar van de Erfgoedprijs werd gekozen uit de vier genomineerde gemeenten, die volgens de jury erfgoed op een positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente. Eind 2017 heeft de jury onaangekondigd Leiden en de andere drie steden bezocht. Eind januari hebben wethouder Robert Strijk, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, Ariela Netiv, en Pepijn Smit van PS|Theater onze stad gepresenteerd voor de jury.

Film
Tijdens de presentatie aan de jury werd een film getoond die laat zien dat erfgoed in het DNA van Leidenaren zit.

Publieksprijs
Tot en met 22 maart konden mensen stemmen op een van de vier genomineerden waarvan men vond dat deze in het verleden, heden en toekomst het beste omgaat met erfgoed.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×