Informateurs Fleur Spijker en Rob van Lint (midden) hebben hun werkzaamheden afgerond. D66-wethouder Robert Strijk gaat de onderhandelingen nu als formateur begeleiden. (Foto: Gemeente Leiden).

Leiden krijgt college met D66, GroenLinks en VVD

Leiden krijgt een college met D66, GroenLinks en de VVD. Dat is tenminste het advies van de informateurs na gesprekken met alle fracties. Die informateurs, Fleur Spijker namens D66 en Rob van Lint namens GroenLinks, vinden dit de meest kansrijke combinatie.

Opdrachtgevers D66 en GroenLinks onderschrijven het oordeel van de verkenners en hebben de VVD nu uitgenodigd om samen de onderhandelingen te beginnen voor het vormen van een nieuw college. De VVD heeft deze uitnodiging geaccepteerd. Demissionair wethouder Robert Strijk zal de onderhandelingen van D66, GroenLinks en VVD vanaf nu begeleiden als formateur.

Met een coalitie van de drie grootste partijen, waaronder twee winnaars, willen D66 en GroenLinks recht doen aan de verkiezingsuitslag. In de nu voorgestelde combinatie worden bestuurlijke continuïteit en vernieuwing aan elkaar gekoppeld. De partijen, zo laten ze weten, zijn ervan overtuigd dat ze met elkaar een beleidsakkoord op hoofdlijnen overeen kunnen komen, dat veel ruimte biedt voor nadere uitwerking met de raad en met de stad. Hoewel er programmatisch de nodige verschillen tussen de drie partijen zijn, willen ze, aldus hun gezamenlijke verklaring, ‘de grote uitdagingen voor de stad aanpakken met dezelfde mentaliteit: progressief, vernieuwingsgezind en optimistisch’.

Volgens de informateurs zijn de belangrijkste thema’s voor het nieuwe beleidsakkoord verstedelijking (woningbouw en voorzieningen), verduurzaming, en de rol en taken van de gemeente in het sociaal domein. Andere onderwerpen die een plek kunnen krijgen in het beleidsakkoord zijn de doorontwikkeling van Leiden als stad van kennis en cultuur, investeren in werkgelegenheid, een gezonde stad, veiligheid en de ontwikkeling van de Leidse regio. Ook zullen de drie partijen een akkoord moeten sluiten over de financiën van de gemeente en over de ontwikkeling van lokale lasten.

D66, GroenLinks en VVD willen tijdens de onderhandelingen ook met de andere raadsfracties in gesprek. Op die manier kunnen alle fracties thema’s inbrengen die volgens hen een plek verdienen in het nieuwe beleidsakkoord. Doel daarvan is een zo breed mogelijk draagvlak voor het beleid van het nieuwe college.

De gemeenteraad wil in de komende vier jaar de huidige bestuursstijl voortzetten. Elke vier jaar maakt de gemeenteraad afspraken over die bestuursstijl in het bestuursakkoord. Die afspraken gaan over de betrokkenheid van Leidenaren en inwoners van buurgemeenten bij de besluitvorming, over de werkwijze van de raad en over de omgang met elkaar. Na de ondertekening door alle raadsfracties komt er ook een jeugdversie van het bestuursakkoord, in toegankelijke taal.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×