Londen blijft na Brexit grootste studentenstad

London is ook na het referendum over Brexit nog steeds de populairste studentenbestemming ter wereld.

London is traditioneel de grootste studentenstad ter wereld, zowel voor universiteiten als voor een  taalcursus Engels buitenland. Maar na de komst van Brexit werd er veel bezorgdheid geuit dat het deze status zou kunnen verliezen. Vertegenwoordigers van verschillende universiteiten hebben hun kritiek op Brexit niet onder stoelen of banken gestoken.

Brexit zou een negatieve impact hebben op de aantrekkingskracht van de stad. Studenten, vooral uit de EU, zouden de stad links laten liggen, en de stad zou een onherstelbaar imagoverlies lijden dat zich ook zou vertalen in slechte economische cijfers. Dit zou uiteindelijk zelf kunnen leiden tot een achteruitgang in de kwaliteit van het onderwijs.

Maar nadat de cijfers van boekingen van studentenkamers en inschrijvingen aan universiteiten bekend raakten is gebleken dat deze vrees gekoppeld aan Brexit ongegrond is. In 2017 was London de meest gevraagde studentenstad ter wereld. Van een terugval in studentenaantallen bleek geen sprake. Londen blijkt nog steeds een ideale plaats om te studeren in het buitenland.

In 2017 studeerden meer dan 100.000 studenten in Londen, goed voor bijna een vijfde van alle studenten in de stad. De studenten kwamen vooral uit Azië en Europa, inclusief uit EU-landen als Nederland, Duitsland en België. De bijdrage aan de economie was goed voor 25 miljard pond of 35 miljard euro.

Hoewel Brexit een negatieve reputatie heeft in de meeste EU-landen, blijven studenten toch toestromen in de stad aan de Thames. Dit is enkel te verklaren door de aantrekkingskracht van deze metropool.

Een van de belangrijkste redenen dat studenten voor Londen kiezen is de kwaliteit en reputatie van het onderwijs. Met topuniversiteiten als London School of Economics, het Imperial College London en het University College London hoeft dat weinig te verbazen. Dit zijn immers drie universiteiten die tot de top tien beste ter wereld horen. Brexit of geen Brexit, deze scholen gaan door.

Ook andere types scholen doen het nog steeds goed. Zo hebben taalscholen als EF nog steeds duizenden internationale studenten uit de hele wereld die naar Londen komen voor kwalitatieve lessen Engels of voor een stage.

De stad heeft misschien een kleine imagoschade geleden door de Brexit, maar dat weegt niet op tegen de aantrekkingskracht van de stad van Shakespeare. Er zijn nog steeds evenveel winkels en eetgelegenheden, evenveel uitgaansgelegenheden en bars, concerten, evenementen en noem maar op. En dankzij de lagere pond zijn ze nu voordeliger dan ooit.

Het lijkt er dus op dat voor wie Engels wil studeren of aan de meest prestigieuze universiteiten wil les krijgen, Londen nog steeds de meest populaire bestemming ter wereld is en nog lang zal blijven.

Advertorial Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×