Vorig jaar minder bijstandsuitkeringen in Leiden

12

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in Leiden vorig jaar gedaald van 3.38 naar 3.287. Die daling is in lijn met de verwachtingen nu de economie sterk is aangetrokken. Met name een lagere instroom is debet aan de daling. Dat staat in een rapportage over 2017 die demissionair wethouder Marleen Damen naar de raad heeft gestuurd.

Vorig jaar hebben 606 Leidenaren een bijstandsuitkering gekregen. Dat aantal is een stuk lager dan in 2016 toen er 877 mensen instroomden. In Leiden zijn 1.142 mensen vrijgesteld van de arbeidsplicht. Ze hoeven dus ook niet te solliciteren. “Dat aantal is nog altijd hoog, we blijven hierop inzetten”, schrijft Damen.

Beschut werk en WSW
Doordat de sociale werkvoorziening sinds de invoering van de Participatiewet op slot zit is de instroom nagenoeg in de WSW nagenoeg opgedroogd. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een baan vinden in het reguliere bedrijfsleven en bij de (lokale) overheid. Daardoor daalt ook in Leiden het aantal mensen dat een dergelijk dienstverband heeft. Vorig jaar waren het er 690. Dat zijn er 54 minder dan in 2016. Een daling van ruim 7%.

Voor mensen die ook volgens de richtlijnen van de Participatiewet zijn aangewezen op een speciale werkomgeving, zijn bij DZB Beschut zogenaamde beschutte werkplekken gecreëerd. Voor 2017 ging het om 26 plekken, waarvan er slechts enkele zijn ingevuld. Oorzaak: het aantal indicaties blijft ver achter. Ook voor dit jaar verwacht DZB het geraamde aantal (46) niet te halen. DZB gaat nu in gesprek met onder andere het UWV over de wijze van beoordeling.

Verplichte tegenprestatie
Aan mensen met een bijstandsuitkering kan een verplichte tegenprestatie worden opgelegd. Hoewel Leiden een aantal van dergelijke ‘werkplekken’ beschikbaar heeft, is de maatregel in 2017 niet gebruikt. “Het instrument wordt in praktijk niet ingezet”, aldus de wethouder.

Delen
Sligro Proef het Najaar!

12 reacties

 1. Henk Hannemann

  Er staat 3.38 en dat zal een fout zijn. Waarschijnlijk was het jaar daarvoor een gigantische instroom vanwege asielzoekers die een status hadden gekregen. Logisch dat er het jaar daarop een daling komt. Enfin, ik wil het geen nepnieuws noemen maar wel gegoochel met getallen.
  Kunnen jullie volledigheidshalve vermelden hoeveel niet westerse immigranten er onder de bijstandsgerechtigden zijn?

  • Een Leids burger op

   De situatie in 2016: ¨377 statushouders kregen in 2016 via de woningcorporaties een woning in Leiden.¨ en ¨Mede daardoor was de gemeente wel zo’n drie miljoen extra kwijt aan uitkeringen voor die statushouders…¨ en ¨Zonder deze twee groepen zou er volgens Damen sprake zijn van een daling van het aantal inwoners dat een beroep doet op de bijstand.¨

   http://sleutelstad.nl/2017/06/02/leiden-sluit-2016-af-miljoenentekort/

   Dat nu een daling van het aantal bijstandsgerechtigden is opgetreden komt door de aantrekkende economie (niet door het beleid van politici) en het zou interessant om na te gaan of die daling nu juist door uitstroom uit de bijstand van statushouders of juist door de uitstroom van niet-statushouders komt…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline