De Bostelbrug krijgt stalen stutten. (Foto: Gemeente Leiden).

Bostelbrug krijgt stalen stutten tegen instorting

De gemeente voert vanaf donderdag noodreparaties uit aan de monumentale Bostelbrug die het Kort Rapenburg en de Prinsessekade met elkaar verbindt. De brug stond al op de nominatie om te worden vervangen, maar dat was gepland voor 2021, gelijk met de herinrichting van het Kort Rapenburg en de Prinsessekade. Bij een inspectie is nu echter gebleken dat de brug sneller achteruitgaat dan verwacht. Daarom wordt de Bostelbrug ondersteund met stalen buizen. Kosten van de tijdelijke maatregel: Tussen de vijf en zes ton.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over de noodmaatregelen bij de Bostelbrug.

De stalen ondersteuning wordt in mei aangebracht. De voorbereidingen nemen ongeveer drie weken in beslag, de aanleg duurt ongeveer een maand. In deze periode worden autoverkeer, busvervoer en hulpdiensten óm en óm over de brug geleid. Zo wordt de brug per direct minder belast. Voetgangers en fietsers kunnen wel gewoon van de Bostelbrug gebruik blijven maken. Ook het vaarverkeer ondervindt geen hinder. Vrachtverkeer wordt omgeleid.

Voor laad- en losverkeer (vrachtauto’s) met bestemming Apothekersdijk, Aalmarkt en omgeving is het inrijverbod in de Stationsstraat tijdelijk opgeheven. Verkeersregelaars zijn tot begin juni aanwezig om het verkeer in goede banen leiden.

Verkeerssituatie na aanleg ondersteuning
Zodra de ondersteuning is aangelegd, kunnen alle verkeersdeelnemers weer gebruikmaken van de Bostelbrug. De ondersteuning blijft liggen tot de herinrichting van het gebied en de vervanging van de Bostelbrug in 2021 is afgerond.

Bruginspectie
Dat de brug in slechte staat is, kwam al in 2015 bij een inspectie aan het licht. Er werden scheuren in het metselwerk van de landhoofden en de pijlers ontdekt. Het advies was toen om de brug binnen drie jaar te vervangen. Omdat in diezelfde periode ook de Jan van Houtbrug met spoed werd vervangen nadat ook daar was ontdekt dat draagbalken waren bijna waren doorgeroest, werd besloten om de Bostelbrug later aan te pakken. “Nog een afsluiting in de binnenstad was niet mogelijk”, zo meldt wethouder Strijk. In de tussentijd is de ontwikkeling van de scheurvorming wel gemonitord om zo nodig tijdig in te kunnen grijpen.

De Bostelbrug is een vaste brug uit 1908 en meer dan 100 jaar oud. De brug ligt op een drukke route in het historisch centrum van Leiden waar verschillende verkeersdeelnemers intensief gebruik van maken. De Bostelbrug is een plaatbrug met gemetselde landhoofden en betonnen steunpilaren en drie doorvaartopeningen. Het brugdek is gemaakt van stalen balken en stampbeton en afgedekt met asfalt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×