Bouw Gortercomplex begonnen in Boerhaavegebied

In het Boerhaavegebied bij de Wassenaarseweg is gestart met de bouw van het Gortercomplex. Het gaat om de renovatie van het monumentale voormalige TNO-kantoorgebouw en de bouw van twee nieuwe woontorens met ondergrondse bergingen en een parkeerkelder. In totaal worden er 213 appartementen in het vrijesectorhuursegment en 160 parkeerplaatsen gerealiseerd.

De woontorens en het bestaande Gortergebouw vormen samen het Gortercomplex. Het Gortergebouw werd midden vorige eeuw in gebruik genomen door het Academisch Ziekenhuis Leiden als onderzoeksgebouw. De voormalige laboratoriumruimten maken nu plaats voor 54 compacte loftwoningen.

De nieuwe woontorens bestaan uit 13 bouwlagen met in totaal 159 appartementen, variërend in grootte van ongeveer 60 tot 110 m2. Eén toren vormt met het bestaande gebouw een ‘ensemble’. De andere toren staat solitair in het park. De nieuwe torens zijn, in contrast met de bestaande zware bakstenen bebouwing, licht en transparant van karakter met metselwerk op de onderste bouwlagen.

De stadsappartementen voorzien volgens de ontwikkelaar in een type woning waar veel vraag naar is maar dat bijzonder weinig wordt aangeboden in Leiden. De middeldure huurwoningen zijn met name bedoeld voor starters en young professionals. Naar verwachting wordt het getransformeerde Gortergebouw medio 2019 opgeleverd. De nieuwe woontorens volgen een half jaar later.

Het Gortercomplex is onderdeel van de transformatie van het campus-achtige Boerhaavegebied in Leiden. Op dit voormalige universiteitsterrein komt een mix van wonen, werken en educatieve functies. Het ontwerp is van Group A architects. Wessels Zeist en IBB Kondor zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het Gortercomplex. In 2016 kocht de joint venture van Amvest en Wessels Zeist de locatie van de Oudendal Groep, die ook nauw bij het ontwikkeltraject betrokken is geweest.

Delen
Sligro Proef het Najaar!

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Je bent nu offline