In Leiden onderschreven alle politieke partijen het belang van voldoende aandacht voor de LHBTI-gemeenschap door heet tekenen van een Regenboog Stembus Akkoord. (Foto: Chris de Waard).

COC wil LHBTI-paragraaf in college-akkoord gemeenten

COC Leiden vraagt alle formateurs die in de regio Holland Rijnland bezig zijn met het vormen van colleges van Burgemeester & Wethouders in een open brief om in de op te stellen college-akkoorden een paragraaf op te nemen over LHBTI-emancipatie in gemeentelijk beleid.

Voor Leiden heeft COC Leiden een aparte brief gemaakt omdat daar in de aanloop naar de verkiezingen al een regenboogstembusakkoord is getekend door alle partijen in de gemeenteraad. “Daarmee onderstrepen ze het belang van de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen (LHBTI’s)”, zegt Ivo van Spronsen, bestuurslid Politiek en Diversiteit bij COC Leiden. “Bovendien krijgt Leiden regenbooggeld voor LHBTI-beleid en werkt COC Leiden al goed samen met de gemeente.”

COC Leiden benadrukt in de brief aan de Leidse formateur dat de uitvoering van de punten in het Regenboogakkoord het beste kan worden bevorderd door in ieder geval in het coalitie-akkoord op te nemen dat er de komende vier jaar voldoende budget is. Van Spronsen: “Ook een coördinerend en portefeuille-overstijgende LHBTI-wethouder is, naast een verantwoordelijk ambtenaar met voldoende uren, daarbij van groot belang”.

Holland Rijnland
Naast Leiden is er in het werkgebied van COC Leiden nog geen andere regenbooggemeente. Van Spronsen hoopt dat er door de brief aan de formateurs meer aandacht komt voor LHBTI-beleid. van Spronsne: “En mogelijk dat een van deze gemeenten ook regenbooggemeente wordt in de komende tijd.”

De brief is verstuurd naar alle gemeenten waar 21 maart gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden: Alphen a/d Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Noordwijk en Noordwijkerhout gaan samen en hebben op een ander moment verkiezingen.

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×