(Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK verliest van koploper Hilversum

De competitie in de rugby ereklasse loopt op zijn eind. De finalisten voor de laatste wedstrijd op 20 mei in Amsterdam zijn bepaald. RC Hilversum en RC ‘t Gooi zullen dan strijden om de landstitel. Toch werd er zaterdag in Hilversum gespeeld om de eer. Het als derde geplaatste DIOK nam het op tegen koploper Hilversum.  De wedstrijd eindigde in 34-24 voor Hilversum.

Hilversum opent de wedstrijd na kick off. Binnen vijf minuten scoort Hilversum de eerste try van de wedstrijd. De conversie is te kort, 5-0. DIOK wordt na deze snelle score wakker en gaat in de aanval. Het is duidelijk dat Head of Rugby, Andy Egonu, heeft gekozen voor een jonge opstelling deze wedstrijd. Mees van Oord, Jake Stamenkovic, beiden afgkomstig uit DIOKs eigen jeugd, en Wolf van Dijk staan in de basis. De eerste rij van Leiden mist echter een aantal vertrouwde gezichten. Zowel Robin Moenen als Richard Manly spelen niet mee. Captain Ross Bennie Coulson komt net terug van een blessure en start vanaf de reservebank.

DIOK laat zich verrassen

Hilversum maakt een geweldige break. Uitstekend verdedigend werk van DIOK onderschept de aanval en draait de rollen om. Na een aantal mooie aanvallen over en weer verovert Hilversum de bal en legt de bal over de lijn. De conversie is mis. 10-0.

Het spel is 27 minuten onderweg en uit een snelle aanval waar Leon Koenen de bal naar voor brengt, scoort Tom Altink de eerste try voor DIOK. De conversie van Leon Koenen is raak, 10-7. Hilversum laat het er niet bij zitten en loopt, tot verrassing van DIOK, dwars door de verdediging van de bezoekers heen. Een try is het resultaat en de conversie is raak, 17-7. Hilversum heeft in deze fase de overhand. DIOK slaagt er in de rust te bewaren en weet de rust in te gaan met tien punten achterstand.

De score gaat gelijk op

Na de rust gaat het aanvalsgeweld van Hilversum door. De scrum van de Leidse hoofdmacht redt het niet tegen Hilversum. Het krachtsverschil is daar te groot. Dat weerhoudt de Leidenaren echter niet om toch te blijven aanvallen. Uit een mooie run van Stefan Noort komt de bal in handen van Mees van Oord die de bal handig over de lijn legt. De conversie is mis. 17-12. Tijdens de try van Van Oord maakt een speler van Hilversum een belemmerende overtreding en wordt met een gele kaart van het veld gestuurd. Inmiddels zijn Reda Dadi, Ross Bennie Coulson en Pierre Mounal in het spel gekomen. Nog maar net op het veld scoort Ross Bennie Coulson uit een prachtige aanval een try. De conversie uit de lastige hoek gaat net naast, maar de stand is gelijk, 17-17.

DIOK is op dreef. Stefan Noort, die een geweldige wedstrijd speelt, maakt weer een prachtige break waaruit Alex Barnas de bal in handen krijgt en hem tussen de palen legt. De conversie wordt benut door Pierre Mounal, 17-24. Hilversum komt echter terug en scoort uit een scrum. Ook deze conversie is raak en de partijen staan weer op gelijke hoogte, 24-24.

Met nog 17 minuten op de klok is Hilversum weer in de aanval en DIOK verdedigt uitstekend. Hilversum blijft de druk er op houden. Ondanks dat er niets meer op het spel staat behalve de eer is, beleeft het publiek een mooie wedstrijd vol spanning. Een scrum in het try-gebied van DIOK eindigt uiteindelijk in een try voor Hilversum. De conversie gaat naast en de Leidenaren kijken weer tegen een achterstand aan, 29-24.

Hilversum trekt aan het langste eind

Kan DIOK dit nog inlopen? Het Leidse team gaat er in iedergeval wel voor. DIOK zit heel fel in de wedstrijd en geeft zich nog niet gewonnen. Ook Hilversum ruikt de winst en zet weer een mooie aanval op. De verdediging van DIOK staat als een huis, maar het mag uiteindelijk niet meer baten. Hilversum komt nogmaals tot scoren en bepaalt de eindstand op 34-24.

De stand in de ereklasse

In de ereklasse was de stand in het vorige speelweekend al bepaald. RC Hilversum voert de lijst aan gevolgd door RC ‘t Gooi op vier punten achterstand. DIOK bezet stevig de derde positie, gevolgd door het Zeeuwse Oemoemenoe. Alleen RC DIOK en Oemoemenoe hebben nog een wedstrijd op het schema staan. Aanstaande zaterdag nemen de nummer drie en vier het tegen elkaar op in Leiden. Invloed op de eindklassering in de ereklasse heeft deze wedstrijd niet meer, zowel DIOK als Oemoemenoe kunnen hun positie niet meer verliezen. Toch belooft het een spannende wedstrijd te worden voor DIOK tegen het taaie Oemoemenoe. De wedstrijd wordt gespeeld in het rugbypark aan de Smaragdlaan op 5 mei om 15.00 uur.