(Foto's: Annan Verboom en Chris de Waard).

Schoonmaakactie waterput De Burcht door Onder water in Leiden

De organisatie ‘Onder water in Leiden’ onder leiding van grachtenadviseur van Aaf Verkade van de gemeente Leiden heeft vandaag een schoonmaakactie gehouden op de Burcht. Daarbij werd vooral de historische waterput grondig onderzocht. Alle rommel werd eruit gehaald en aangetroffen insecten werden gedetermineerd.

Mede-initiatiefnemer Daniel Siepman daalde rond 11.00 uur vanmorgen af naar de bodem van de waterput. Gewapend meet mijnwerkersapparatuur zoals een helm met lamp en een gasmasker schepte hij de ene na de andere emmer vol rommel die tientallen centimeters dik op de bodem van de put lag. Pas een dikke twee uur later zag hij het daglicht weer. Later werd ook nog met een magneet naar muntjes en andere metalen gevist.

Annan Verboom in gesprek met Hester van Duinen over de opschoonactie

Annan Verboom in gesprek met IVN-gids Gerard van der Klucht over de gevonden beestjes onderin de waterput

Annan Verboom in gesprek met Daniel Siepman die 6.80 meter diep op de bodem van de waterput stond.

Determinatie beestjes en plantjes
Verschillende kenners van het planten- en dierenleven kwamen kijken wat er zoal aan natuur te vinden is in en rond de Burcht. Ook het leven in de waterput kan interessante waarnemingen opleveren. IVN-gids Gerard van der Klucht noteerde secuur welke ongewervelde diertjes er vanuit de diepte omhoog kwamen en legde ze allemaal vast op de foto. Een grote steenloper, kelderpissebedden, juweeltjes, dat zijn roze pissebedjes en allerlei slakjes en wormpjes.

Archeologie
Siepman heeft ook de wanden van de put geïnspecteerd. Er zijn foto’s gemaakt en de staat van het metselwerk is bekeken. Over de put gaan veel verhalen. Toen Leiden werd belegerd door de Spanjaarden in 1574, zouden Leidenaars via geheime gangen vanuit de put achter de linies zijn gekomen van de Spanjaarden. Verder gaat het verhaal dat er levende haring is gevonden in de put.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×