Dak Af Juh trok vorig jaar tijdens Leidens Ontzet duizenden bezoekers naar de Kaasmarkt. Om het publiek te spreiden wil de gemeente ook dit jaar een feest op het plein toestaan op 2 oktober.

Wijkvereniging fel gekant tegen 3 oktoberfeest op Kaasmarkt

“Het uitbreiden van het aantal evenementen is de waanzin ten top!” Dat zegt de kersverse voorzitter Foppe van Rees Vellinga van de wijkvereniging Pancras-West over de toestemming die de gemeente Leiden afgeeft aan de 3 October Vereeniging om op de avond van 2 oktober activiteiten op de Kaasmarkt te organiseren. “Het opstellen van de taptoe op de Kaasmarkt is prima, maar dit begrijp ik niet”, zegt Van Rees Vellinga die zijn ongenoegen ook in een mail aan de burgemeester kenbaar heeft gemaakt.

Vorig jaar ontstond er veel commotie toen een housefeest dat op het dak van de parkeergarage van de Hoogvliet Supermarkt op het laatste moment werd verplaatst naar de Kaasmarkt. Omwonenden konden daardoor alleen achteraf bezwaar aantekenen. Die werden door de gemeente verworpen. In augustus dient er een rechtszaak tussen wijkvereniging en gemeente.

Van Rees Vellinga¬†vreest opnieuw voor veel¬†overlast voor de omwonenden. “Leidens Ontzet is een lokaal feest en daardoor komen er veel mensen van buiten. Dat is anders dan op bijvoorbeeld Koningsdag. Dan zijn er overal activiteiten. Je moet dit soort evenementen in aantal terugdringen in plaats van opschalen”, zo stelt hij tegenover het verweer van de gemeente dat de Kaasmarkt hard nodig om om heet publiek te spreiden zolang de Garenmarkt niet beschikbaar is vanwege de bouw van de parkeergarage daar.

De wijkvereniging vreest dat er steeds meer evenementen in de wijk een plek zullen krijgen. “We maken ons daar echt zorgen over. Straks is ook de Hooglandse Kerkgracht een plek voor evenementen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×