Ziekte van Lyme ook steeds vaker in Leiden

18

In twintig jaar tijd is het aantal mensen met de ziekte van Lyme verviervoudigd. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. De ziekte van Lyme wordt overgebracht via tekenbeten. In de stad zijn minder teken te vinden dan in de buitengebieden, maar ook in Leiden zijn de kleine beestjes actief. In 1994 kregen 35,4 mensen op de 100.000 inwoners de ziekte van Lyme. In 2017 waren dat al 89,9 op de 100.000 mensen.

De teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed uit het lichaam. In het speeksel van de teek kan een bacterie zitten die de ziekte van Lyme overdraagt. Wie na een tekenbeet op de huid een ring- of vlekvormige uitslag krijgt, moet zich melden bij de huisarts. Uitslag is het eerste signaal van de ziekte van Lyme.

Teken zijn vooral in de lente en zomer actief in natte natuurgebieden. Op www.tekenradar.nl is een overzicht te zien van de meldingen van tekenbeten.

Delen

18 reacties

 1. Nee Fred, een infectie met de Borrelia bacterie valt helemaal niet mee. Inderdaad goed uitkijken en als er een ring met rode uitslag op je huid zichtbaar is naar je huisarts gaan voor verdere behandeling.

  • Lizzy Honcoop

   Ja schiet niet op zo en dan nóg door medische mensen ontkent worden. En ook nogsteeds schapen laten grazen voor de lol bah bah

 2. Marjolein Goes, je hebt gelijk. Daarom bij twijfel altijd antibiotica halen bij de huisarts. De ziektekosten verzekering betaalt dit sowieso.

  • F. Hagedoorn op

   De rode ring (erythema migrans, in de V.S. Bull’s eye) treedt maar in 70% van de besmette gevallen op. Het is dus aan te raden bij iedere tekenbeet preventief de huisarts om voor 10-14 dagen doxycycline 100 mg p/d te vragen. Een redelijk onschuldig en goedkoop antibioticum (door de verzekering vergoed, wel eigen risico).

 3. F. Hagedoorn op

  De test op Lyme is erg onbetrouwbaar. Er wordt meestal alleen getest op anti stoffen. Terwijl juist bekend is dat het lichaam de eerste weken of maanden geen anti stoffen aanmaakt ! Een te laat onderkende besmetting is fataal omdat de bacterie dan al het bloed en met name de (lokale) plek heeft verlaten en zich moeilijker laat bestrijden. Dan wordt het langdurig infuuswerk en daalt de kans dat men ooit bacterievrij wordt.
  Kortom bij iedere tekenbeet meteen aan de orale antibiotica. Neem altijd foto’s van de teek en eventuele rode ring.

 4. Piet Pekelharing op

  Zorg dat je ook altijd een tekentangetje bij je hebt als je naar een bos of een groenstrook, een berm of wat dan ook gaat. En controleer jezelf, je kinderen en de hond op tekenbeten. Die beesten zuigen zich het liefste vast op weke plaatsen zoals in de knieholte, oksels, de liesstreek en de bilnaad.

Je bent nu offline