Ziekte van Lyme ook steeds vaker in Leiden

In twintig jaar tijd is het aantal mensen met de ziekte van Lyme verviervoudigd. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. De ziekte van Lyme wordt overgebracht via tekenbeten. In de stad zijn minder teken te vinden dan in de buitengebieden, maar ook in Leiden zijn de kleine beestjes actief. In 1994 kregen 35,4 mensen op de 100.000 inwoners de ziekte van Lyme. In 2017 waren dat al 89,9 op de 100.000 mensen.

De teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed uit het lichaam. In het speeksel van de teek kan een bacterie zitten die de ziekte van Lyme overdraagt. Wie na een tekenbeet op de huid een ring- of vlekvormige uitslag krijgt, moet zich melden bij de huisarts. Uitslag is het eerste signaal van de ziekte van Lyme.

Teken zijn vooral in de lente en zomer actief in natte natuurgebieden. Op www.tekenradar.nl is een overzicht te zien van de meldingen van tekenbeten.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×