(Foto's: Reanne van Kleef).

Opgesloten meiden gaan over 10.000 euro voor goede doel heen

Tot en met zaterdag laten elke dag twee meiden zich twaalf uur lang opsluiten voor restaurant De Waag aan de Aalmarkt in Leiden. Met de actie ‘Lock me Up – Free a Girl’ wordt op deze manier aandacht gevraagd voor kinderprostitutie in India. Sinds vanmorgen is het opgehaalde bedrag meer dan 10.000 euro. Dat kwam doordat horeca organisatie Debuut, waar de Waag onder valt, ook nog eens een bijdrage deed van 1.000 euro.

De kooien waar de deelneemster in zitten één bij twee meter groot. Die hokjes staan symbool voor de hokjes in Indiase bordelen. Het doel is om 25.000 euro op te halen. Mensen kunnen bij De Waag doneren of online.

Organisator en Chief Marketing Lotte Stallinga bij De Waag vertelde aan Reanne van Kleef hoe de actie verloopt en wat de reacties zijn. “Sommige meiden houden die twaalf uur goed voor, maar bij anderen komt het hard binnen. Die zijn er na tien uur helemaal klaar mee en beseffen dat zij er dan uit mogen, maar de meisjes in India niet.”

Reanne van Kleef sprak met regiomanager Alex Breijer van Debuut over de actie en de financiële bijdrage.

Reanne van Kleef sprak met dinsdag met Lisa en Marjanne die als eerste werden opgesloten bij De Waag.

Met het geld kan de organisatie Free a Girl bevrijdingsteams in India blijven financieren. Ze sporen jonge meisjes op om hen zo snel mogelijk uit de bordelen te bevrijden. Ook de kosten voor opvang, medische zorg en traumaverwerking worden met behulp van het eindbedrag ondervangen. Om een blijvend verschil te maken, wordt de juridische afdeling ondersteund om rechtszaken aan te spannen en daders veroordeeld te krijgen.

Als meisjes eenmaal bevrijd zijn uit een bordeel, staan ze pas aan het begin van een lange weg terug naar een ‘normaal’ bestaan. Free a Girl zorgt ervoor dat zij in het opvanghuis een opleiding krijgen. Bij terugkomst moeten zij –volgens de lokale maatstaven van beloning- in hun eigen levensonderhoud voorzien en soms ook in dat van hun familie. Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd. Veel van hen hebben soa’s en sommigen zijn hiv-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze behandeld, zowel medisch als psychisch. Ze krijgen de tijd om weer op kracht te komen. Ze krijgen ook onderwijs. Sommige kinderen blijven een paar maanden en kunnen snel herenigd worden met hun familie. Anderen blijven jaren in de opvang.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×