(Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden Marathon niet in problemen door warme weer

De Leiden Marathon ondervindt dit weekeinde geen problemen door het verwachte warme weer. Wel worden er voorzorgsmaatregelen genomen om alle lopers veilig over de finish te krijgen. Zaterdag vinden de wandelafstanden en de 5 kilometer Night Run plaats, zondag worden de KidsRun, hele marathon, 21 kilometer en 10 kilometer afgelegd.

Reanne van Kleef sprak met Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon over de maatregelen vanwege de warme weersomstandigheden, de kansen op een parcoursrecord, het aantal deelnemers en activiteiten langs de route.

Aan het begin van de week werden er voor het weekend temperaturen van 29 of 30 graden verwacht. Inmiddels zijn die verwachtingen naar beneden bijgesteld. Voorzitter Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon: “Gelukkig wordt het iets minder warm. Op zondag wordt het op het heetst van de dag, rond 14.00 uur ’s middags, zo’n 25/26 graden. Dat is best warm, maar het is wel een droge warmte met een lage luchtvochtigheid.”

Langs het parcours worden extra waterposten ingezet en op diverse plekken is gevraagd of mensen nevels willen creëren, een soort omhoog gerichte douche. Ook de brandweer doet daar aan mee. Aan de medische kant zijn ook extra maatregelen genomen. Daarnaast krijgen de deelnemers aan het eind dit jaar éérst water en dan pas de medaille.

Welzijn lopers

Naast de voorzorgsmaatregelen die door de organisatie worden getroffen, vraagt Scheffer de lopers om zelf ook rekening te houden met de warmte. “Lopers moeten niet als een gek te keer gaan en een toptijd willen lopen. Daarnaast moeten ze veel en regelmatig drinken en zich natuurlijk niet te warm aankleden. Dat klinkt logisch, maar toch zie je mensen ondanks de warmte gewoon nog in een lange broek en trui lopen. En als je je niet goed voelt, kun je ook gewoon een kortere afstand lopen of misschien helemaal niet starten en gaan aanmoedigen. Het is ons te doen om het welzijn van de lopers.”

 

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×