Science071: Leeuwen voor de deur in Nairobi

Deze week in de uitzending van Science071: Prof. dr. Geert de Snoo over Leids onderzoek naar de leeuwenpopulatie in het Nairobi National Park in Kenia. Verder ging redacteur Joey langs bij het Dagelijks Duurzaam evenement en sprak daar onder andere de kersverse wethouder van duurzaamheid Martine Leewis en redacteur Bryan vertelt je het slechte en goede wetenschapsnieuws over roken, sperma en hoornvlies. Tot slot vertelt redacteur Daan alles over kogelvrije vesten in de wetenschapsvraag van de week.

 

De leeuwenpopulatie slinkt in het Nairobi National Park in Kenia. Het park ligt ongelukkig dicht bij de grote stad en is erg klein. Hierdoor duikt er regelmatig eentje op in stad, bijvoorbeeld tussen het verkeer. Het loopt dan vaak slecht af voor de leeuw. Leidse promovendi en studenten doen onder leiding van de hoogleraren milieubiologie Geert de Snoo en Hans de Iongh intensief onderzoek deze leeuwenpopulatie. Presentatrice Ilse ter Haar vroeg alles over dit onderzoek aan Prof. dr. Geert de Snoo in de studio. 

 

Vorige week hoorde je alles over het Dagelijks Duurzaam Sustainability evenement van afgelopen zaterdag. Redacteur Joey ging langs bij het symposium op studentenvereniging SSR in Leiden en sprak daar met sprekers en bezoekers. Je hoort hem onder andere in gesprek met de nieuwe Wethouder van duurzaamheid in Leiden Martine Leewis, die meteen hier haar openingsspeech gaf. Daarnaast sprak hij ook Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks over duurzaamheid en dit evenement.

De wetenschapsvraag van de week gaat deze week over de werking van kogelvrije vesten. Redacteur Daan vertelt alles over te techniek achter een kogelvrij vest en dat een kogelvrij vest wel degelijk trendy kan zijn!

 

In het wetenschapsnieuws vertelt redacteur Bryan je onder andere alles over de slechte invloed van sigarettenrook op spieren, een sterke afname in de kwaliteit van sperma in de afgelopen 30 jaar en wetenschappers die het gelukt is een hoornvlies te printen. 

 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×