Rode gevel Oegstgeest loopt uit op juridische procedure

36

De eigenaressen van de kledingwinkel in de Kempenaerstraat in Oegstgeest die de kleur van hun rode gevel aan moeten passen, gaan dat niet doen. Eerder gaven de dames nog aan in gesprek te willen met de gemeente over andere, wel toegestane kleuren, maar die gesprekken zijn inmiddels gestaakt. “Dit zou daarom wel eens een juridische procedure kunnen worden”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

Half april eiste de gemeente dat de kledingwinkel in het pand aan De Kempenaerstraat 1/F de rode kleur moet vervangen omdat deze niet past bij het straatbeeld in Oegstgeest. Welke kleuren wel zijn toegestaan, werd vervolgens echter niet duidelijk. “De oorspronkelijke kleur is in ieder geval toegestaan”, reageert burgemeester Emile Jaensch daar nu enigszins ontwijkend op. “Verder heeft de welstandscommissie de winkel uitgenodigd om met een voorstel voor een andere kleur te komen.” De kledingwinkel heeft echter aangegeven de kleur niet te willen vervangen.

Burgemeester Emile Jaensch in gesprek met IJsbrand Terpstra over de winkel in de Kempenaerstraat

Rechter
Dat de eigenaressen van de winkel daar nu voor kiezen, komt omdat ze contact hebben gehad met juridisch adviseur Karin Reuvers. “De gemeente wekte de indruk dat de winkel verplicht mee moest werken aan de kleurverandering, maar dat is niet zo”, aldus Reuvers. De winkel kan namelijk nog in beroep gaan tegen het besluit van de gemeente. “En dat gaat ook zeker gebeuren”, aldus Reuvers, die nu het woord voert namens de eigenaressen.

Dat betekent dat de gemeente extra bestuurlijke maatregelen gaat nemen. Jaensch: “We gaan de winkel nu in een brief manen de kleur weg te halen. Doen ze dat niet, dan gaan wij het voor ze doen.” De winkel heeft al aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen die brief. In dat geval ziet de gemeente geen andere optie dan de gang naar de rechter. “We hebben regels en die moet je nakomen. Als we daar als gemeente niets aan doen, dan zijn we geen knip voor de neus waard.”

Klandizie
Dat de nieuwe kledingzaak de rode gevel graag wil behouden, komt doordat het de winkel opvallender maakt. Reuvers: “Ze zitten aan het einde van van de straat, waardoor extra aandacht erg welkom is. Maar naast die extra klandizie, vinden ze de kleur ook gewoon heel mooi.” Die opstelling van de winkel zorgt er in elk geval voor dat de zaak binnenkort hoogstwaarschijnlijk voor de rechter zal komen. Jaensch: “Dan moet die daar maar uitspraak in doen.”

Delen

36 reacties

  • Leidendigitaal op

   Tja zo’n durp als OegsTgeest tja dat is heel bijzonder. Waar sommige dames met een hete aardappel praten of dat ze zich wanen in Wassenaer? Er is daar een schoenenzaak met een schoenlapper hij is het woord schoenmakker niet waardig. Ik vraag kan je (na schoenen gekocht te hebben) of er op de linkerschoen in het geheel 7 mm op gemaakt kan worden ivm dat de dame ongelijk loopt. Volgens de verkoper kon hij dat. Na een week was alles klaar totaal €95,- (dat was al 2x zo duur) en na controle heeft hij de hakken 7mm verwijderd en weer gelijk gemaakt dus hij ‘sloopt’ de schoenen en maakt ze weer gelijk. Schoenmaker blijf bij je leest betaald met enorme tegenzin maar anders hadden we niets aan de schoenen. Nadat we de schoenen in Leiden gebracht hadden bij de Morschstraat en daar waren we voor €30,- klaar. Ze vroeg zich af wie dit prutswerk gemaakt had…….

 1. Margreet van Graas

  Een deftige meneer of mevrouw van Oud Oegstgeest, had tijdens de dagelijkse boodschapjes een rolberoerte gekregen van een beeldige opvallende markies in de Kemp, ik denk dat zij/hij thuiskwam (volkomen over zijn /haar toeren) en zei: dit pik ik niet!! En holde naar de gemeende om dit vreselijk nieuws te melden. En de gemeente riep: O nee O nee, dit gaan we verbieden. Dat lukt dus hopelijk niet. Terwijl de halve wereld in brand staat, gaat de gemeente zich druk maken om een pronkstuk. Succes dames! En hopelijk wordt de gemeente en de mevrouw/meneer een beetje wijzer, liggen zo uw problemen?? Schaamteloos.

 2. Lekker laten zitten zo 👌 prachtig
  Een beetje kleur daar wordt toch iedereen vrolijk van
  Wat een gezeur van de gemeente ze hebben zeker niks beters te doen
  Zo jammer dit

 3. Edwin Hartgrink

  Wat een gezeur zeg van de gemeente Oegstgeest! Ze moeten blij zijn met ondernemers die zich onderscheiden en hun nek uitsteken! Succes eigenaren van DOS met deze strijd💪💪

 4. J van den Heuvel - de Tombe op

  Prachtig die rode kleur. Fleurt de boel op. Laat de gemeente zich eens druk maken over de bestrating van de Terweeweg i.p.v. de gezellige kleur van de winkel.

 5. De ondernemers willen zich graag onderscheiden met de felrode kleur. Logisch, alle ondernemers willen graag opvallen. Dus maken ze allemaal om het hardst zo groot mogelijke reclamebakken en zo fel mogelijke kleuren. Als je dit allemaal toestaat, wordt het een onderlinge wedloop en uiteindelijk wordt de hele straat en de hele stad een grote kakofonie aan kleuren die pijn doet aan je ogen. Als je wilt weten hoe dat eruit ziet, kijk maar eens naar de foto’s van winkelstraten uit de jaren tachtig, werkelijk de meeste afschuwelijke lichtbakken. Denk er anno 2018 nog een paar leuke bewegen led-schermen bij en de aanslag op de zintuigen is compleet. Het gaat niet om dit ene rode geveltje en of dat ‘leuk’ is of niet, het gaat om het principe dat ondernemers en burgers niet eindeloos de openbare ruimte visueel mogen vervuilen met hun reclame. Je moet ergens een grens trekken.

  • DeHeerGroen op

   Misschien moet de paardentram ook weer terug komen …. Minder overlast van auto’s … Want als de De Kempenaerstraat érgens door ontsierd wordt is het door auto’s. En omdat het Oegstgeest is natuurlijk van die grote asociale SUV’s.
   Zo kunnen we wel aan de gang blijven, Maarten…

   • In tegenstelling tot de vervanging van de paardentram door auto’s lijkt mij de trend naar meer felle en opdringerige reclame bij uitstek een element van de moderne tijd dat we wél kunnen tegenhouden. Dat is de afgelopen decennium overal in Nederland ook gebeurd, kijk ook maar in Leiden, waar in de oude binnenstad de hoeveelheid reclame op winkelpuien sterk is teruggedrongen, en oude gevels zijn hersteld. Dat ziet er – en dan heb je het dus niet over één pand rood of niet – in zijn geheel veel mooier en rustiger uit dan wanneer je elke ondernemer zijn gang laat gaan. De praktijk heeft dat gewoon uitgewezen. Ik snap dat als je het op een pandje toepast, het overkomt als gezeur. Maar dat ene pand is slecht een element in een groter streven, namelijk dat van een fraai stadsbeeld. Dat is een algemeen belang.

 6. Ik vind die reclame borden haaks, midden op die smalle stoep in de Kempenaar het echte probleem. Hoop dat ze dat aanpakken. Vind het rood zelf niet mooi, maar moet mogen m.i.

 7. DeHeerGroen op

  Het schaamrood gaat je hier toch van naar de kaken? Ik heb nog eens goed gekeken in de De Kempenaerstraat …. maar de actie van de Gemeente slaat echt nergens op. Druktemakertje, die Jaensch.

 8. Een Leids burger op

  In Leiden maakten ze zich druk om de kleur van terrasstoeltjes en in Oegstgeest nu om een rode gevel. In Leiden mag Zwarte Piet straks niet meer en alleen nog maar neproetveegpieten. Maar de gemeente Oegstgeest heeft nu besloten om te gaan ZwartePieten over een rode gevel.
  .
  Als je elke ondernemer zijn of haar gang zou laten gaan zou het dan een grote wirwar van allemaal geveltjes met felle kleuren worden?
  Ik denk het niet hoor. Blijkbaar vreest de gemeente Oegstgeest dat dan zou gaan gebeuren

 9. Als dit en als dat en als iedereen en als niemand….. Dat zijn geen argumenten. Het mag of het mag niet. Een gemeenteverordening bepaalt dat. Die kan gewijzigd worden indien noodzakelijk of nuttig.
  Ik vind wat kleur in deze winkelstraat gezelliger dan zoals het nu is. Bovendien: auto’s eruit en reclameborden van de soep af.
  Succes, mooie rode winkel!

  • Een Leids burger op

   Dat zijn wel argumenten want anders zou de gemeente Oegstgeest er niet zo´ n probleem van maken. En ook wat in een gemeenteverordening staat komt niet zomaar uit de lucht vallen hoor….

 10. Mooie rode kleur en eindelijk wat anders in die Kemp dan! Samen met m’n eigen winkel ook lekker rood, want….. Mooi Rood is niet lelijk! Laat de gemeente zich bezig houden met zaken die er toe doen! Gewoon volhouden dames!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline