De eigenaressen hebben op basis van juridisch advies besloten om de kleur voorlopig niet te veranderen. (Foto: Chris de Waard).

Rode gevel Oegstgeest loopt uit op juridische procedure

De eigenaressen van de kledingwinkel in de Kempenaerstraat in Oegstgeest die de kleur van hun rode gevel aan moeten passen, gaan dat niet doen. Eerder gaven de dames nog aan in gesprek te willen met de gemeente over andere, wel toegestane kleuren, maar die gesprekken zijn inmiddels gestaakt. “Dit zou daarom wel eens een juridische procedure kunnen worden”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

Half april eiste de gemeente dat de kledingwinkel in het pand aan De Kempenaerstraat 1/F de rode kleur moet vervangen omdat deze niet past bij het straatbeeld in Oegstgeest. Welke kleuren wel zijn toegestaan, werd vervolgens echter niet duidelijk. “De oorspronkelijke kleur is in ieder geval toegestaan”, reageert burgemeester Emile Jaensch daar nu enigszins ontwijkend op. “Verder heeft de welstandscommissie de winkel uitgenodigd om met een voorstel voor een andere kleur te komen.” De kledingwinkel heeft echter aangegeven de kleur niet te willen vervangen.

Burgemeester Emile Jaensch in gesprek met IJsbrand Terpstra over de winkel in de Kempenaerstraat

Rechter
Dat de eigenaressen van de winkel daar nu voor kiezen, komt omdat ze contact hebben gehad met juridisch adviseur Karin Reuvers. “De gemeente wekte de indruk dat de winkel verplicht mee moest werken aan de kleurverandering, maar dat is niet zo”, aldus Reuvers. De winkel kan namelijk nog in beroep gaan tegen het besluit van de gemeente. “En dat gaat ook zeker gebeuren”, aldus Reuvers, die nu het woord voert namens de eigenaressen.

Dat betekent dat de gemeente extra bestuurlijke maatregelen gaat nemen. Jaensch: “We gaan de winkel nu in een brief manen de kleur weg te halen. Doen ze dat niet, dan gaan wij het voor ze doen.” De winkel heeft al aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen die brief. In dat geval ziet de gemeente geen andere optie dan de gang naar de rechter. “We hebben regels en die moet je nakomen. Als we daar als gemeente niets aan doen, dan zijn we geen knip voor de neus waard.”

Klandizie
Dat de nieuwe kledingzaak de rode gevel graag wil behouden, komt doordat het de winkel opvallender maakt. Reuvers: “Ze zitten aan het einde van van de straat, waardoor extra aandacht erg welkom is. Maar naast die extra klandizie, vinden ze de kleur ook gewoon heel mooi.” Die opstelling van de winkel zorgt er in elk geval voor dat de zaak binnenkort hoogstwaarschijnlijk voor de rechter zal komen. Jaensch: “Dan moet die daar maar uitspraak in doen.”

Advertentie

Economie Oegstgeest Politiek rode_dos


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×