Jeroen Hendriks (D66) sprak in Politiek071 over het alternatieve coalitieakkoord dat onder andere zijn partij afgelopen maandag aanbood. (Foto: IJsbrand Terpstra).

D66 Leiderdorp: 'Het coalitieakkoord was gewoon te mager'

De vier oppositiepartijen van Leiderdorp hebben met het ‘Programma voor Leiderdorp’ hun alternatieve ideeën voor de komende vier jaar gepresenteerd. In de uitzending van Politiek071 lichtte Jeroen Hendriks (D66) zijn plannen toe. “Het coalitieakkoord was gewoon te mager.”

In het ’tegen-akkoord’ hebben de partijen naar eigen zeggen betere plannen voor onder meer woningbouw, energie, duurzaamheid en regionale samenwerking gepresenteerd. Op die manier hopen D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie-SGP ervoor te zorgen dat het college met meer ambitie aan de slag gaat.

Presentator Lieuwe van Slooten in gesprek met Jeroen Hendriks tijdens Politiek071

Wisselende meerderheden
Het huidige akkoord is er een op hoofdlijnen en dus zal er op meerdere onderwerpen nog overeenstemming bereikt moeten worden. Op de vraag of dat dan niet leidt tot te veel gedebatteer zegt Hendriks: “Het alternatief is dat de posities op voorhand zijn ingenomen en dat een debat helemaal niet meer nodig is.”

‘Het heeft stemmen gekost’
Bij de afgelopen verkiezingen zette D66 in op een fusie met de gemeente Leiden. Ook in het oppositie-akkoord wordt daar aandacht voor gevraagd. “Dit standpunt heeft ons stemmen gekost, maar aan de andere kant ook opgeleverd”, denkt Hendriks. In het oppositieplan willen de partijen alle opties naar de toekomst open houden. “En laat ik duidelijk zijn: in de vorige raad heeft een overgrote meerderheid aangegeven dat fusie op termijn de beste optie is.”

Zonnepanelen-weide
Tegelijk met de installatie van het nieuwe college, werd afgelopen week bekend dat de geplande komst van Ikea naar Leiderdorp niet doorgaat. “Dat is jammer omdat het veel werkgelegenheid zou hebben opgeleverd, maar aan de andere kant zou het ook voor veel verkeersoverlast kunnen zorgen.”

Hendriks weet nog niet precies welke mogelijkheden er nu zijn ontstaan, maar hij ziet wel kansen. “Iets van een zonnepanelen-weide bijvoorbeeld?” Ook op de langere termijn zou de grond volgens Hendriks kunnen worden bestemd. “Je zou daar bedrijven naartoe kunnen verhuizen vanuit het dorp, zodat er in het dorp zelf huizen kunnen worden gebouwd”, zegt hij met het oog op bedrijven op de Baanderij.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×