Duidelijkheid over aanrijding met elektrische fietser: wie betaalt de schade?

Fietsers zijn voor het eerst vaker omgekomen in het verkeer dan automobilisten en inzittenden. En die toename komt vooral door de populariteit van de elektrische fiets. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat een kwart van de verongelukte fietsers op een elektrische fiets reed. Maar, anders dan bij ‘gewone’ fietsers en voetgangers, zijn automobilisten niet altijd automatisch aansprakelijk voor de schadevergoeding bij een aanrijding met zo’n elektrische fiets.

Wet geldt niet voor speed pedelecs

Artikel 185 Wegenverkeerswet stelt dat je als bestuurder van een motorvoertuig altijd risicoaansprakelijk bent en dus de schade aan fietsers of voetgangers bij een ongeluk moet betalen. Die wet is er om zwakkere verkeersdeelnemers te beschermen: als fietser of voetganger loop je meer risico op zwaarder letsel door de massa van het motorvoertuig. Een uitzondering daarop is overmacht: maar dit wordt bijna nooit toegekend.

Speed pedelec is een bromfiets?

De wettelijke bescherming geldt alleen voor elektrische fietsen waarbij je moet meetrappen om vooruit te komen. Oftewel: rijd je op een standaard elektrische fiets? Dan word je gezien als zwakkere verkeersdeelnemer en krijg je bescherming van de wet. Speed pedelecs vallen wettelijk gezien in de categorie bromfietsen.

Gevolgen voor elektrische fietsers

Dit heeft nogal wat gevolgen voor de aansprakelijkheid van jou als elektrische fietser. Want stel: je raakt als speed pedelec fietser betrokken bij een aanrijding. Dan word je niet als zwakkere verkeersdeelnemer beschouwd en val je niet onder de beschermende wet. Jouw risicoaansprakelijkheid is dus gelijk aan die van de automobilist.

Reed je op een standaard elektrische fiets? Dan krijg je altijd ten minste 50% van de schade vergoed via de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Hoeveel wie precies verschuldigd is aan de ander, is afhankelijk van de situatie en wordt bepaald door o.a. de schadepapieren, getuigen en ander bewijsmateriaal.

Goed om te weten: kinderen onder de 14 jaar krijgen altijd 100% van de schade vergoed via de autoverzekeraar van de automobilist.

Verplicht verzekeren

Ben je automobilist? Dan wordt de schade die je bij anderen veroorzaakt vergoed door je verplichte autoverzekering. Hierbij maakt het niet uit of je een WA-, beperkt casco of allrisk verzekering hebt. Is de fietser schuldig? Dan gaat dit bij de meeste autoverzekeraars niet ten koste van je schadevrije jaren. Ben je als automobilist wel schuldig en claim je de schade? Dan ga je vijf schadevrije jaren terug. Hierdoor daal je op de bonus-malusladder en krijg je minder no-claimkorting. Het volgende verzekeringsjaar gaat de premie van je autoverzekering dus omhoog.

Ben je fietser en rijd je op een speed pedelec? Dan ben je verplicht om een WA-verzekering voor je fiets af te sluiten. Standaard elektrische fietsers verzekeren zich met een AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren).

Forse schadebedragen bij aanrijding

Vanwege de kwetsbaarheid van elektrische fietsers is de kans op letselschade groter. En letselschade is een dure schade, de doorlooptijd is ook vaak lang. Daarbij worden de onderdelen van nieuwe auto’s en elektrische fietsen ook steeds duurder. Houd dus rekening met een fors schadebedrag en -bij letselschade- een langere doorlooptijd.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×