(Foto: PR).

Leidse atletiekwedstrijd vergeeft NK titel en EK-limieten

De nationale atletiektop verzamelt zich zaterdag 9 juni in Leiden bij de wedstrijden om de 47ste Gouden Spike. De tweede wedstrijd van het Nationaal Baancircuit staat voor een belangrijk deel in het teken van de grote toernooien van deze zomer. Op de 10000 meter kunnen atleten dit jaar in Leiden de NK titel veroveren en ook kunnen er EK-limieten worden gehaald.

De meest aansprekende prestatie wordt door een jury beloond met de Gouden Spike. In 2016 bleef de vergulde schoen in Leiden in handen van Tessa van Schagen, vorig jaar nam Melissa Boekelman de hoofdprijs mee naar huis. Beide vrouwen doen zaterdag opnieuw een gooi naar de dagprijs, maar krijgen concurrentie uit vele hoeken.

NK 10000 meter

Evenals in 2016 is het Nederlands kampioenschap 10000 meter toegewezen aan Leiden. Dat betekent dat de mannen en vrouwen in een mooi internationaal veld strijden om de nationale titels en EK-limieten. Bij de vrouwen zijn Jip Vastenburg, Jill Holterman en Ruth van der Meijden op papier de favorieten voor de medailles. Een flink contingent Britse loopsters jaagt op een snelle tijd en plaatsing voor Berlijn. De Nederlandse limiet daarvoor is vastgesteld op 32.20,00. Bij de mannen zijn Bart van Nunen, Jesper van der Wielen en Benjamin de Haan de grootste kanshebbers op de titel. De laatste heeft afgelopen jaar in de Verenigde Staten een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De Nederlandse limiet voor het EK is 28.26.00, maar de internationale limiet van 28.55,00 zou in combinatie met het kampioenschap ook recht kunnen geven op een startbewijs in Berlijn. Ook in dit veld een aantal buitenlandse atleten die in staat zijn tijden van 28 minuten te realiseren.

Spannende sprintduels

Op de 100 en 200 meter wordt uitgekeken naar een paar mooie duels met tickets voor de Europese kampioenschappen als extra inzet. Hensley Paulina, Christopher Garia en Solomon Bockarie hebben al voldaan aan de limiet voor het EK in Berlijn. Giovanni Codrington hoopt zich nog bij dat gezelschap te voegen. Er kunnen in Berlijn naast titelverdediger maar drie individuele startbewijzen dus er is deze sprinters veel aan gelegen zijn in het onderlinge duel hun seizoentijden aan te scherpen. Bij de vrouwen zijn de Leidse ogen vooral gericht op Tessa van Schagen. Twee jaar geleden verdiende ze met een uitstekende 200 meter de Gouden Spike. Een paar weken geleden voegde ze de Ter Specke Bokaal aan haar prijzenkast toe met een toptijd op de 150 meter. In Leiden gaat Van Schagen op jacht naar de EK-limiet van 23.25. Daarbij krijgt ze concurrentie van onder anderen Madiea Ghafoor, die zich op de 400 meter al verzekerde van een EK-ticket. Dat laatste hoopt Nicky van Leuveren in Leiden ook te doen.

Meerkampsters in actie

Anouk Vetter verzekerde zich vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Londen al van deelname aan het EK. In Londen werd ze derde op de zevenkampm, vorige week in Gotzis vierde bij haar eerste meerkamp van 2018. In Leiden komt ze uit op de 100 meter en het verspringen. Nadine Broersen maakt na blessureleed haar rentree. Zij neemt in Leiden deel aan het kogelstoten.

Nederlands werpen in de lift

Er is een sterke generatie vrouwelijke werpsters op komst die de ‘kopvrouwen’ Melissa Boekelman en Corinne Nugter met rasse schreden nadert. Boekelman stootte haar kogel vorige week 18,31 meter ver in Oordegem en maakt met een dergelijke afstand in Leiden kans op haar derde Gouden Spike.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×