(Foto's: Reanne van Kleef).

Sportdag op maat bij RCL voor mensen met een beperking

Gemiva organiseerde op 25 mei op het complex van de Leiderdorpse voetbalvereniging RCL een sportdag voor mensen met een beperking. In de stralende zon deden de bijna vijftig deelnemers allerlei sportieve spellen die zo waren aangepast dat iedereen kon meedoen. RCL is voor Gemiva een logische partner in de sportdag omdat zij zich vaker inzetten voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld met de oprichting van een G-team voor jeugdspelers.

Reanne van Kleef sprak met organisator Jaimy van der Louw van Gemiva, vrijwilligerscoördinator Simone van Dijk van RCL, ambassadeur Ger Rijsbergen van de Dirk Kuyt Foundation en deelnemers Aafke Cnossen en Sander van der Luyt. (Video: Kleef & Koop/Leidenamateurvoetbal.nl).

De deelnemers aan de sportdag waren cliënten van Gemiva met een verstandelijke beperking, Niet Aangeboren Hersenletsel of een lichamelijke beperking. Deelneemster Aafke Cnossen: “Het is echt een leuke dag. Ik zie er altijd een beetje tegenop omdat m’n hand oog coördinatie niet goed is. Maar het is aangepast op wat je wel kunt en je wordt goed geholpen. Ik geniet er enorm van. Van de sport en van het met elkaar bezig zijn.”

Deelnemer Sander van der Luyt: “Ik vind het leuk georganiseerd. Mensen met een beperking moeten ook gewoon in beweging blijven. Anders zitten ze de hele tijd maar binnen. Het gaat ook niet om het presteren of om het winnen, maar om het mee kunnen doen.”

Samenwerking met RCL

“RCL heeft ons twee jaar geleden benaderd om een G-team op te zetten omdat ze wat voor de maatschappij wilden betekenen”, vertelt organisator Jaimy van der Louw van Gemiva. “Daaruit is een meeting ontstaan en is ook het plan voor een sportdag naar voren gekomen. Die eerste sportdag was zo succesvol dat we een tweede ook nodig vonden. We zitten hier op een prachtige locatie en ik hoop dat er volgend jaar nog veel meer deelnemers meedoen.”

RCL G-team

Vanuit RCL hielp vrijwilligerscoördinator Simone van Dijk mee met de organisatie. Haar zoon speelt in het G-team van RCL. De doelgroep van het G-team bij RCL zijn jongere kinderen van 7 tot 14 jaar. De andere teams in de regio zijn vaak voor volwassenen, waardoor RCL een belangrijk gat opvult. Een aantal spelers van RCL is zelfs geselecteerd voor het G-team van ADO Den Haag.

Dirk Kuyt Foundation

De Dirk Kuyt Foundation was ook betrokken bij de sportdag in de vorm van een financiële bijdrage. Ambassadeur Ger Rijsbergen was onder de indruk: “Super leuk deze dag. De organisatoren hebben het heel goed opgepakt door de spelletjes aan te passen en ze hebben het allemaal naar hun zin. Dat is het allerbelangrijkste.”

De volledige interviews (audio):

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×