De parasol van L'Esperance (foto:'s: Gerry van Bakel)

Leidse horeca-ondernemers hoopvol over versoepeling terrasregels

De Leidse terrasregels zorgen al jaren voor onrust en onzekerheid bij horeca-ondernemers. Maar de komst van een nieuw college en de uitlatingen van de nieuwe wethouder Economie Yvonne van Delft geeft hen hoop dat de scherpste kantjes eraf gaan. De ondernemers vragen om vertrouwen in hun ondernemerschap en zeggen dat zij juist voor mooie terrassen zijn.

Reanne Bakker, voorzitter van de Leidse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland is blij met de uitlatingen van de nieuwe wethouder. Reanne Bakker hoort daarin de antwoorden op alle punten die de ondernemers in december nog eens naar voren hadden gebracht tijdens de inspraakronde op het Stadhuis. Toen vroeg de ondernemersorganisatie om overleg met een externe partij en het (tijdelijk) stopzetting van handhaving totdat er een evaluatie was geweest. Reanne Bakker zegt daar nu over: “Er is een evaluatie geweest, wij hebben daar ook een bijdrage aan geleverd, maar handhaving van de regels is niet opgeschort. Er zijn ondernemers die brieven met dwangsommen erin vermeld hebben gekregen, anderen kregen een bezoek van de burgemeester. Er is veel onduidelijkheid.” Maar de recente uitspraken van wethouder Van Delft geven de ondernemers goede moed. Reanne Bakker: “De deur staat verder open dan we hadden gehoopt.”

Gerry van Bakel in gesprek met Reanne Bakker.

Navraag bij enkele andere Leidse horeca-ondernemers levert hetzelfde beeld op. Hein Martens van Dende op de Nieuwe Rijn kijkt ook uit naar wat er nu verder gaat gebeuren. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt en hij weer kan gaan investeren in zijn terras. Waar nog altijd een roze stoel staat.

Gerry van Bakel in gesprek met Hein Martens.

Ook collega Maarten Collee van een van de oudste cafĂ©’s van Leiden L’Esperance aan het Rapenburg is hoopvol gestemd. Zijn terrasscherm wordt gedoogd, maar de grote parasol moet eigenlijk verdwijnen omdat hij over het gedeelte hangt dat hij moet vrijhouden voor passanten. “Ik schijn daarmee mezelf openbare ruimte toe te eigen. Die parasol staat geen 365 dagen per jaar uit en als het wel zo is, dan vinden de mensen die van de stoep gebruikmaken het misschien ook wel fijn om in de schaduw te kunnen lopen.”

Gerry van Bakel in gesprek met Maarten Collee.

De Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland hoopt op korte termijn om de tafel te kunnen gaan zitten met de wethouder van Economie, Yvonne van Delft.

 

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×