Cabaretduo Tartuffe krijgt Gouden Speld gemeente Leiden bij afscheidoptreden

4

Het einde nadert. Dat was de titel van het afscheidsoptreden dat Lilian Kanbier en Marianne de Groot afgelopen avond gaven in een bomvolle Leidse Schouwburg. De kaartjes voor de laatste voorstelling van het Leidse cabaretduo Tartuffe gingen op 9 juni in de verkoop. Twee uur later was de schouwburg tot op de laatste plaats uitverkocht.

Chris de Waard sprak na de voorstelling met Lililan en Marianne over hun afscheid en ook over hun onderscheiding.

Aan het einde van de voorstelling kwam Erwin Rozendal van De Beukenhof in Oegstgeest het podium op. Tartuffe trad de afgelopen twintig jaar vaak op in het chique restaurant en het duo verdiende volgens Rozendal eigenlijk wel een lintje ter ere van hun afscheid. Dat kregen ze niet, maar wel kwam locoburgemeester Martine Leewis van achter de coulissen tevoorschijn en verraste Lilian en Marianne met de Gouden Speld van verdiensten van de gemeente Leiden als dank voor hun grote bijdrage om Leiden positief op de kaart te zetten.

Leewis: “De dames van Tartuffe zijn 20 jaar lang ambassadeurs geweest van onze stad. Bij dit afscheid is dan een ook een welgemeend ‘dank je wel’ namens iedereen in Leiden op zijn plaats. Om deze dank tot uiting te brengen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om zowel aan Lilian Kanbier als aan Marianne de Groot de ‘Gouden Speld van Verdiensten’ toe te kennen.”

Tartuffe was 20 jaar lang een begrip in Leiden. Twee slonzige, onverzorgde vrouwen, voorzien van hoofddoeken en afgezakte kniekousen hielden al die jaren in onvervalst Leids het publiek een spiegel voor. Lilian Kanbier was verantwoordelijk voor de muziek en Marianne de Groot was de tekstschrijver van de twee. Daarnaast werden ze ondersteund door Henk Stipdonk, de broer van Lilian Kanbier, die de liedteksten schreef.

“Nu we die Gouden Speld hebben hè? Mogen we dan ook in de Gouden Koets in de 3 Oktoberoptocht?”

Hun doorbraak kwam in 2000 toen ze de Rabobank Cultuurprijs wonnen met het lied ‘Thuis van alle markten’. Andere bekende nummers waren ‘3 oktober is van ons’ uit 2009 en het lied ‘Praat Leids met me’ uit 2015. Dit laatste nummer werd meer dan 30.000 keer bekeken op Youtube.

Het werk van Tartuffe staat symbool voor dit tijdsgewricht. Heel veel inwoners van Leiden zijn groot geworden met het cabaretduo. Tartuffe was onderdeel van de geschiedenis van de stad en altijd aanwezig bij grote historische momenten in de stad. Ze deden mee aan de Peurbakkentochten, de 3 oktoberfeesten, het Leids festival van het levenslied en traden op tijdens talloze cabaret- en dinnershows in de Beukenhof en de Grote Beer.

Delen

4 reacties

  1. Mirella Treur op

    Was een superleuke show. Met een mooi afscheid. We hebben genoten. Bedankt voor alles.

  2. Fred Beerenfenger op

    Speld dik verdiend! Van harte! Ooit hoorden we …….. een goed stel.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline