(Foto's: Gerry van Bakel)

Boerhaave keert terug naar Oegstgeest

Boerhaave en de tulpenboom stonden gisteren centraal tijdens de Open Monumentendag Special. Met open huizen, zoals waar hij was geboren in Voorhout en waar huhj heeft gewoond in Leiden en Oegstgeest, een ceremonie bij de derde generatie tulpenbomen in het park van Kasteel Oud-Poelgeest en een fietsroute om het allemaal aan elkaar te knopen.

In de achttiende eeuw domineerde de veelzijdige wetenschapper Herman Boerhaave de Univeristeit van Leiden, waar hij drie van de vijf leerstoelen bezette. Hij was de man die de geneeskunde opnieuw uitvond en de Hortus Botanicus verrijkte met planten uit alle delen van de wereld. 350 jaar geleden werd hij geboren, nu is er een fietsroute naar hem vernoemd die je leidt van ijn geboortehuis in Voorhout naar zijn graf in de Pieterskerk in Leiden.

In het park van Kasteel Oud-Poelgeest kon je je gisteren een beetje terug in de tijd wanen en Herman Boerhaave zelf tegen het lijf lopen. Die naar eigen zeggen het Kasteel vooral kocht voor de grond eromheen. Ruimte die Boerhaave nodig had omdat de Hortus Botanicus te klein werd.

Gerry van Bakel in gesprek met ‘Herman Boerhaave’ over zijn tulpenboom.

Burgemeester Emile Jaensch was aanwezig op Kasteel Oud-Poelgeest om de officiele handelingen mede te verrichten bij de onthulling van het verklarende bord bij de derde generatie tulpenbomen in het park en de Boerhaave fietsroute.

Gerry van Bakel in gesprek met burgemeester Jaensch van Oegstgeest.

Boerhaave kocht Oud-Poelgeest wellicht niet vanwege het huis, maar er werd toch het nodige aan gespendeerd om het te verfraaien nadat het veertig jaar had leeggestaan. De bezoekers van de Open Monumentendag Special konden een rondleiding krijgen door het huis. Waar het marmer in de hal het eerste is wat je blik vangt. Volgens het bewaarde kasboek van Boerhaave kostte al dat marmer hem en zijn vrouw destijds 650 gulden. De raampjes in de stootbalken van de trap brachten een beetje licht in de kelder eronder.

Maar zoals door Boerhaave zelf gezged de grond rondom het huis was belangrijker. En ook hier plantte hij een tulpenboom die in 1954 werd geveld. Inmiddels staan er twee scheuten van de derde generatie. De twee tulpenbomen in het park van Oud-Poelgeest hebben wat meer lucht en licht gekregen door een aantal omringende bomen te verwijderen. Mocht de boom in bloei staan dan is het moeilijk de bloemen te zien. Maar de specifieke vorm van de bladeren is goed te herkennen. In de Hortus Botanicus staat ook een tulpenboom uit de nalatenschap van Boerhaave. Daar zijn de tulpvormige bloemen wel te zien.

 

Cultuur Leiden Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×