Partij voor de dieren woedend om maaien in broedseizoen

9

“Hoe verzin je het? Maaien in het broedseizoen!” Raadslid Harbert van der Kaap van de Partij voor de Dieren stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken toen hij langs de Witte Singel reed en constateerde dat de gemeente Leiden de begroeiing langs de oever had weggemaaid.


“Ten behoeve van het vernieuwen van de beschoeiingen, maar daarbij zijn wel nesten van broedende watervogels verstoord en vernield”, schrijft Van der Kaap in een serie vragen aan het stadsbestuur. “Terwijl het verstoren, verwijderen of vernielen van nesten volgens de Wet Natuurbescherming verboden is. Bovendien zijn  waardevolle planten zoals de Rietorchis weggemaaid.”

Op de foto’s van Van der Kaap is te zien hoe het nest van een broedende watervogel is verstoord door de beschermende planten rondom het nest weg te maaien. Inmiddels heeft de eend het nest volgens het raadslid verlaten vanwege de aanhoudende verstoringen.

Van der Kaap wil nu van het college weten waarom er is gemaaid tijdens het broedseizoen. En ook waarom überhaupt niet is onderzocht of er volgens aan het broeden waren. Omdat het bepaald niet de eerste keer is dat dit soort werkzaamheden door de gemeente worden uitgevoerd in het broedseizoen wil de PvdD nu dat er maatregelen worden genomen zodat zoiets nooit meer kan gebeuren.

Delen

9 reacties

 1. Wat een misselijke stunt. Is er dan niemand die deze veelplegers met een taakstraf aanstuurt, controleert, of enigszins begeleid. Ontslag voor deze verantwoordelijke!!!

    • Het schijnt inderdaad zo te zijn dat oud PvdA staatssecretaris Sharon Dijksma de Natuurbeschermingswet van 1973 heeft uitgekleed.
     De daarin beschermde rietorchis is sinds 1 januari 2018 niet langer beschermd. Maar als je desondanks een schitterende orchidee de keel doorsnijdt, is er m.i. sprake van vandalisme van de gemeente Leiden, ondanks de prachtige beloften in zake vergroening en bio-diversiteit.

 2. Sandra Verhoeks

  Hebben ze hier in Leiderdorp ook gedaan
  Stukken waar de hond niet los mag vanwege de nestjes , liggen nu de nestjes overhoop en op de kant vanwege het maaien 😡🙈

 3. Walgelijk om steeds vaker te lezen dat er zo weinig recpect is voor de natuur 😡😤

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline