Onderwijswethouder Nieuwenhuis (rechts) deed er vanavond het zwijgen toe. "Hij heeft ook geen verhaal", vond fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest. (Foto: Chris de Waard).

Onderwijsveld in Oegstgeest bezorgd over verdwenen miljoenen voor huisvesting

Maar liefst 15 miljoen euro liet CDA-wethouder Jan Nieuwenhuis (onderwijs) nog maar kort geleden noteren in de perspectiefnota van de gemeente Oegstgeest waar de gemeenteraad donderdag voor het eerst inhoudelijk over komt te spreken. Het bedrag werd door Nieuwenhuis gekwalificeerd als ‘onvermijdbare kosten’ voor het op orde brengen van de schoolgebouwen in Oegstgeest. In totaal is daarvoor op termijn trouwens minimaal nog eens zo’n zelfde bedrag nodig.

Verdwenen miljoenen
Groot was dan ook de verbazing bij de onderwijsbesturen toen in het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord vanĀ  VVD, CDA en PrO een flink deel van de benodigde onderwijsmiljoenen niet meer terug waren te vinden. Namens alle onderwijsinstellingen sprak bestuurslid huisvesting Hans van der Salm van de Hofdijckschool de zorg daarover uit.

Creatief boekhouden
Ook de oppositiepartijen delen die verbazing. Eelke van den Ouweelen bijvoorbeeld, snapt niet hoe Nieuwenhuis nu uit gaat leggen dat de eerder opgenomen kosten nu ineens niet meer onvermijdbaar zouden zijn. “Je kunt het niet opnemen in de begroting, maar dat noem ik creatief boekhouden”, aldus de fractievoorzitter van Lokaal Oegstgeest afgelopen avond na afloop van een beeldvormende bijeenkomst over het Integraal Huisvestingsplan (IHP).

Leo Kannerschool
Het felst in zijn bewoordingen was voorzitter Rien Timmer van het College van Bestuur van de Leo Kannerschool. Begrijpelijk, want de school en de gemeente zijn al jaren tevergeefs op zoek naar een geschikte locatie voor nieuwbouw. “Het water staat ons inmiddels aan de lippen. Letterlijk. Het gebouw aan de Hazenboslaan is zo lek als een mandje en je kunt er tegen de wind aan leunen”.

Het gebouw van de Leo Kannerschool is in zo’n slechte staat dat de GGD al een rapport afleverde waarin zelf melding wordt gemaakt van gezondsheidsrisico’s voor de leerlingen. “En die zijn er in praktijk zelfs al”, zegt Timmer die het uitblijven van een oplossing voor zin school extra pijnlijk vindt, omdat het om speciaal onderwijs voor kwetsbare kinderen met autisme gaat.

Herontwikkeling Leo Kannerlocatie Hazenboslaan
De Leo Kannerschool legt momenteel zelf de hand aan een eigen plan voor herontwikkeling op het eigen terrein. Dat is kostbaar, want de lessen moeten wel door kunnen gaan, maar op termijn levert het de gemeente ook wat op, denkt Timmer die voor de bekostiging van het plan ook andere functies aan de nieuwbouw wil toevoegen.

Verhuizen naar Leiden
Mocht het allemaal toch niet lukken om tot nieuwbouw te komen dan is verhuizen naar Leiden ook een serieuze optie. Maar ook dat gaat Oegstgeest het nodige kosten. “De gemeente krijgt elk jaar een bedrag per leerling voor onderwijshuisvesting. Nu al vijftien jaar. Als je de school naar Leiden wilt verplaatsen, zal die gemeente ook een deel van dat geld als bruidsschat willen hebben.”

Onderwijswethouder Nieuwenhuis ging tijdens de bijeenkomst stilletjes achter in de zaal zitten luisteren naar de bezorgde reacties uit de zaal. Na afloop was hij al snel weer verdwenen. “

Advertentie

Oegstgeest Onderwijs Politiek IHP_Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×