(Foto's: L.L.V. Leicrosse)

Leidse lacrosse-vrouwen promoveren naar hoofdklasse

Een stick met een netje, een rubberen ’tennis’bal  en een doel midden in het veld. De sport lacrosse is een  combinatie van basketbal, ijshockey en American football. Het vindt zijn oorsprong in een spel dat Native Americans gebruikten als voorbereiding op een oorlog. “Het is een hele leuke sport om te doen,” zeggen de speelsters van Leicrosse vrouwen I die ongeslagen kampioen werden en volgend jaar zullen uitkomen in de hoogste klasse.

Gerry van Bakel in gesprek met Manon Loos, Simone de Jong, Lotte van Heuvel en Eline Cox in de uitzending van Sport071.

Lacrosse mag dan al eeuwen oud zijn, in Nederland wordt het pas sinds 2000 beoefend als sport en Leidse club Leicrosse werd opgericht in 2013. De sport wint vooral aan populariteit onder studenten. De vrouwencompetitie kent drie klassen: derde divisie, tweede divisie en de hoofdklasse als hoogste niveau. Het verschil tussen mannen- en vrouwenlacrosse is aanzienlijk. Het is eigenlijk een heel andere sport, zeggen de vrouwen van Leicrosse. Bij mannen is het een contactsport en zij dragen dan ook helmen en beschermende kleding, terwijl er bij de vrouwen geen contact mag worden gemaakt. De Leicrosse Lynxen zoals het vrouwenteam heet dragen wel een soort oogbeschermers en een gebitsbeschermer. Eline Cox vertelt dat ze al voor haar eerste wedstrijd goed en wel begonnen was een bal op haar neus kreeg en een bloedneus opliep. Maar het was toch de mooiste wedstrijd van het jaar want ze wonnen met 32 tegen 4.

En winnen bleven ze doen. Hetgeen resulteerde in een kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse. Simone de Jong verwacht wel dat de concurrentie volgend seizoen wat pittiger zal worden. Maar ze hebben er allemaal zin in. Goalie Lotte van Heuvel heeft een stick met een iets groter om haar doel van 1.80 bij 1.80 te verdedigen. “Het eerste jaar had ik steeds gezegd dat ik geen keepster wilde worden, maar toen ik het bij een toernooi had geprobeerd, vond ik het toch wel leuk.”

Omdat het in Nederland een sport is die vooral door stiudenten wordt beoefend, is het de ideale sport om op latere leeftijd nog op in te stappen. Manon Loos: “Toen ik in Leiden ging studeren wilde ik graag andere mensen ontmoeten, ook via een sportclub. Maar op je achttiende nog beginnen met bijvoorbeeld hockey is niet zo leuk. De achterstand is te groot. Lacrosse is nieuw voor iedereen.”

Wie eens een kijkje wil nemen of vrijblijvend wil meetrainen, kan zich melden bij Leicrosse. Of kijk eens op hun facebookpagina.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×