De Schaatshal Leiden is in juli twaalf dagen lang het decor voor het lustrumfeest van de Leidse Studentenvereniging Augustinus. De buurt wil dat de gemeente dat voorkomt en de vergunning weigert. (Foto's: Chris de Waard).

12 dagen lustrumfeest Augustinus in ijshal is buurtbewoners te gortig

“Een feestje ok, en we hebben ook niks tegen Augustinus, maar 12 dagen feest van 14.00 uur tot 5.00 uur in de ochtend is echt te gek”. Aan het woord is Mirjam Verwoerd die vlakbij de Schaatshal Leiden woont en samen met tachtig omwonenden ernstig bezwaar maakt tegen het enorme lustrumfeest in hun wijk. “We voelen ons overvallen. Op 19 mei kregen we ween brief in de bus van Augustinus met de aankondiging van het feest. daarin leek zelfs alles al vergund. Dat was niet zo. De aanvraag voor de vergunning stond 31 mei in de Stadskrant. Het vieren van een lustrum weet je echt heel lang van tevoren, maar we zijn nergens bij betrokken”. Het feest begint op 6 juli en duurt tot en met 18 juli.

Chris de Waard in gesprek met Mirjam Verwoerd die namens de buurtbewoners de zorgen uit over het komende lustrumfeest van Augustinus.

Een formeel bezwaar is inmiddels ingediend tegen de vergunningverlening. “Ik hoop maar dat de gemeente onze bezwaren ter harte neemt, want dit trekken we gewoon niet. We moeten allemaal werken en onze kinderen moeten naar school”, zegt Verwoerd. “De schaatshal is bovendien helemaal niet voldoende geïsoleerd voor zulke feesten en veel gebeurt ook buiten. Foodtrucks, toiletten en rookplekken bijvoorbeeld. Tot middernacht buiten en dan tot 5.00 uur verder in de slecht geïsoleerde hal”.

Het filmpje waarin de lustrumcommissie van Augustinus de locatie van het feest bekend gemaakt.

Naast geluidsoverlast vanuit de schaatshal vrezen de bewoners van de Lage Mors en Transvaal ook dat de naar schatting 1.400 tot 2.000 bezoekers per dag (en nacht) overal in de wijk hun fietsen neer zullen zetten en midden in de nacht door de wijk gaan zwerven om ze weer op te halen als ze naar huis gaan. “De dag begint hier voor veel mensen om 6.00 uur ’s morgens”.

De omwonenden hopen dat de gemeente de vergunning niet zal afgeven. “Er zijn in Leiden maar drie locaties aangewezen voor evenementen met dit geluidsniveau (2b) en de schaatshal zit daar niet bij. Bovendien geldt voor deze geluidscategorie sowieso een maximum van twee dagen en geen twaalf”.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×