12 dagen lustrumfeest Augustinus in ijshal is buurtbewoners te gortig

36

“Een feestje ok, en we hebben ook niks tegen Augustinus, maar 12 dagen feest van 14.00 uur tot 5.00 uur in de ochtend is echt te gek”. Aan het woord is Mirjam Verwoerd die vlakbij de Schaatshal Leiden woont en samen met tachtig omwonenden ernstig bezwaar maakt tegen het enorme lustrumfeest in hun wijk. “We voelen ons overvallen. Op 19 mei kregen we ween brief in de bus van Augustinus met de aankondiging van het feest. daarin leek zelfs alles al vergund. Dat was niet zo. De aanvraag voor de vergunning stond 31 mei in de Stadskrant. Het vieren van een lustrum weet je echt heel lang van tevoren, maar we zijn nergens bij betrokken”. Het feest begint op 6 juli en duurt tot en met 18 juli.

Chris de Waard in gesprek met Mirjam Verwoerd die namens de buurtbewoners de zorgen uit over het komende lustrumfeest van Augustinus.

Een formeel bezwaar is inmiddels ingediend tegen de vergunningverlening. “Ik hoop maar dat de gemeente onze bezwaren ter harte neemt, want dit trekken we gewoon niet. We moeten allemaal werken en onze kinderen moeten naar school”, zegt Verwoerd. “De schaatshal is bovendien helemaal niet voldoende geïsoleerd voor zulke feesten en veel gebeurt ook buiten. Foodtrucks, toiletten en rookplekken bijvoorbeeld. Tot middernacht buiten en dan tot 5.00 uur verder in de slecht geïsoleerde hal”.

Het filmpje waarin de lustrumcommissie van Augustinus de locatie van het feest bekend gemaakt.

Naast geluidsoverlast vanuit de schaatshal vrezen de bewoners van de Lage Mors en Transvaal ook dat de naar schatting 1.400 tot 2.000 bezoekers per dag (en nacht) overal in de wijk hun fietsen neer zullen zetten en midden in de nacht door de wijk gaan zwerven om ze weer op te halen als ze naar huis gaan. “De dag begint hier voor veel mensen om 6.00 uur ’s morgens”.

De omwonenden hopen dat de gemeente de vergunning niet zal afgeven. “Er zijn in Leiden maar drie locaties aangewezen voor evenementen met dit geluidsniveau (2b) en de schaatshal zit daar niet bij. Bovendien geldt voor deze geluidscategorie sowieso een maximum van twee dagen en geen twaalf”.

Delen

36 reacties

 1. Marcellus_B op

  Een grote festiviteit in de ijshal aan de Vondellaan is een aantal decennia geleden al eens gehouden. Het gebouw (en dan vooral het stalen dak) bleek voornamelijk als versterker van de bastonen te werken. Het hele morskwartier heeft er toen van mee kunnen genieten, de hele nacht lang.

 2. Beetje beschamend / omgekeerde wereld: dat gemeente en studentenvereniging van een buurtvereniging moeten leren hoe besluitvormingsprocessen in een fatsoenlijke democratische samenleving idealiter verlopen.
  *
  Mijn complimenten, overigens, aan Mirjam Verwoerd van de buurtvereniging (zie het interview). Ze heeft zich zo te horen goed geïnformeerd en blijkt daarnaast een vlotte, prettige woordvoerder, die daarnaast (eventueel met anderen) ook daadwerkelijk de buurt langsgegaan lijkt.

 3. David Zock

  Wat een gezeur. Enkele jaren geleden Minerva lustrum op de boshuizerlaan geweest. Niet tot nauwelijks overlast van gehad in “mijn” wijk.
  Laten we met z’n allen eens ophouden om ieder initiatief dat enige overlast met zich mee kan brengen gelijk om zeep te helpen omdat er iemand mogelijk last van heeft.

  Denk aan de duizenden bezoekers die hier een leuke dag/avond gaan hebben. De stad Leiden waar steeds vaker wat leuks te doen is.

  Positief denken in oplossingen is altijd beter dan klagen, ook voor uw eigen gemoedstoestand.
  En als er mensen uit de wijk ideeën hebben om de overlast te beperken bel augustinus op die werken hier zeker graag aan mee.

  • weet niet waar je woont, maar langs Haagweg en stuk Churchilllaan was het niet te harden. Dronken studenten all over the place. Knalharde bassen tot zes uur in de ochtend. Dag in dag uit. Behoorlijke verkeerschaos af en toe door dubbelgeparkeerde taxi’s op de Haagweg. Omwonenden kunnen rustig slapen wel vergeten.

 4. Een Leids burger op

  Bij mij in de buurt(NIET Lage Mors) zijn ook wel eens studentenactiviteiten geweest i.v.m. ELCID(introductieweek nieuwe studenten). Daar hebben de buurtbewoners toen weinig last van gehad en tot mijn stomme verbazing hebben de studenten de rommel zelf netjes opgeruimd. Maar de ene (studenten)activiteit is de andere niet natuurlijk.
  .
  Het is desalniettemin voor mij toch goed voor te stellen dat de buurtbewoners daar niet zitten te wachten op een luidruchtig? studentenfeest dat 12 dagen lang duurt. Vraag blijft wel waar dat lustrumfeest dan zou moeten worden gehouden.

 5. Nancy van Breukelen

  Helemaal mee eens! 12 (!) dagen ook buiten tot 23:00 en 0:00 (en binnen tot 5:00) in een woonwijk met kinderen die gewoon naar school moeten en volwassenen die naar hun werk moeten is echt veel te enthousiast voor een feestje! In het weekend lijkt me een veel beter idee.. Waarom deze locatie en geen locatie die of voldoet aan de (geluids)normen of niet in een woonwijk is?

 6. Esnee van Herk op

  De studente maken Leiden de stad… 10?dagen op een mensenleven .. laat ze genietenben vier hun himor mee…. afstuderen is het mooiste Warner is …. gogo Augustinus

 7. Eén feest is prima maar zijn we allemaal de vorige keer vergeten dat er een groot feest in de ijshal gehouden werd? Toen kon ik waar ik woon de andere kant van de spoordijk de exacte lyrics horen. Dit omdat de stalen dakconstructie van de ijshal als versterker werkt. En dit 12 dagen lang in een woonwijk terwijl iedereen gewoon hele dagen moet werken kan echt niet. Het is dan voor de studenten vakantie maar voor de rest van Leiden nog niet helaas. Niks tegen augustinus maar dit lijkt me geen goed plan zeker niet voor de sympathie vanuit dit deel van Leiden

 8. Waarom houden ze dit evenement niet op een ANDERE LOCATIE in de stad? Zoals in hun gebouw zelf, wellicht de Meelfabriek (staat toch leeg) of iets anders? Laten zij een alternatief zoeken om de problemen op te lossen.

  • Een Leids burger op

   12 dagen daar studentjes feest laten vieren in een ijshal levert vast niet genoeg geld op voor een nieuwe ijsbaan. Ook niet als de regiogemeenten feest gaan vieren in die ijshal omdat de Leidse burgers de rekening wel weer moeten zullen betalen. 🙂

  • De ijshal is particulier eigendom en dit heeft niets te maken met de nieuwe ijshal die de gemeente wil bouwen.”Ook zo lekker doorzichtig”, nou, nee dus. De huuropbrengst van dit evenement komt niet bij de gemeente terecht.

 9. Feestje in de wijk? Prima! Maar dan wel gewoon op tijd beginnen met het organiseren ervan en op een locatie die voor een dergelijk feest ook geschikt is. Zowel Augustinus als gemeente hebben in het (zeer korte) voortraject steken laten vallen. De uitnodigingen zijn de deur al uit, maar de vergunningsaanvraag is nog in behandeling… Het gaat hier niet om niet gunnen, niet om een stel studenten dwars te zitten, we zijn een zeer relaxte wijk – ben nb zelf een reünist van deze club. Het gaat simpelweg om het correct volgen van procedures, van regeltjes die wij (lees gemeente) met elkaar hebben afgesproken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline