Stationsgebied wordt duurzaamste kilometer van Nederland

5

Het Leidse Stationsgebied en de Schipholweg worden samen de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Ruim twintig partijen, actief in dit gebied, hebben deze ambitie vastgelegd in een zogenoemde Green Deal.

Die Green Deal bestaat uit afspraken over het gebruik van innovatieve energiebronnen, vernieuwend waterbeheer, vergroening tegen hitte en vóór betere luchtkwaliteit, hergebruik van (bouw-)materialen en andere circulaire oplossingen. In een hechte samenwerking gaan burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, waterschap, gemeente en provincie aan de slag, zodat het Leidse stationsgebied in 2025 de Duurzaamste Kilometer van Nederland is.

De afspraken zijn vastgelegd tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Daar werd een jaar geleden al de eerste aanzet gegeven voor de Green Deal. Als symbool van de samenwerking hebben alle partners gezamenlijk een groene tuinbank in elkaar gezet die een plekje krijgt in het Stationsgebied.

Delen

5 reacties

    • Heel scherp geformuleerd. Men heeft vandaag de dag de mond vol over ‘duurzaamheid’, maar
      verder dan energiebesparing gaat dat niet. Meer groen gaat er in het stationgebied niet verschijnen, mogen we vrezen.

  1. Beste Johan, meer groen gaat er zeker in het .Stationsgebied komen! Daar ben ik wel van overtuigd als deelnemer aan deze samenwerking. Het is een beetje sukkelige term want een duurzaamste kilometer is niks. Dan nog beter een duurzaamste m2 kilometer. 🙂

  2. Waarom een Engelse naam voor deze Leidse/Nederlandse overeenkomst? Zoiets doet altijd vermoeden dat het vooral gebakken lucht is, eh.., hot air. Een significant “betere luchtkwaliteit” met al dat door die buurt razende gemotoriseerde verkeer lijkt mij trouwens voorlopig geen realistisch streven.
    “De afspraken zijn vastgelegd tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam”. Zijn de vastgoedgraaiers en ander bedrijfsleven misschien op jacht naar overheidssubsidies?

Je bent nu offline