Grafkosten gemeente Leiden bovengemiddeld hoog

De grafkosten als onderdeel van de begrafenis zijn behoorlijk hoog in de gemeente Leiden. Zeker een particulier graf is erg prijzig: in sommige gevallen lopen de kosten op tot bijna 7.000 euro. Dat blijkt uit een rondgang van Uitvaartverzekering.nl. Die bekeek de tarieven bij de twee begraafplaatsen in de gemeente Leiden: de Rooms-Katholieke begraafplaats Zijlpoort, nabij het Noorderkwartier en de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof, bij het park Rhijnhof.

Wie in Leiden ‘goedkoop’ uit wil zijn voor de uitvaart kan het beste kiezen voor een algemeen graf of een crematie.

Particulier graf

Een particulier (eigen) graf is duur in de gemeente Leiden: de gemiddelde kosten van een particulier graf liggen tussen de 4.560 en 4.817 euro voor 1 persoon en een looptijd van 20 jaar.

Dat is een enorm verschil vergeleken met andere grote steden in Nederland. Zo betaalt men in Eindhoven slechts 1.836 euro voor een particulier graf (1 persoon) en een looptijd van 20 jaar. Maar ook in Amsterdam (3.244 euro), Rotterdam (2.288 euro) en Utrecht (3.984 euro) zijn de gemiddelde grafkosten lager.

De Rooms-Katholieke begraafplaats Zijlpoort biedt voor de prijs van 4.560 euro wel de mogelijkheid om 2 personen bij te zetten in het graf. De kosten hiervoor bedragen 970 euro per persoon. Bij de begraafplaats Rhijnhof betaalt men voor 1 persoon 4.817 euro voor een periode van 20 jaar. Indien men de grafrechten wil verlengen naar 30 jaar lopen de totale kosten voor het graf op tot in totaal 6.703 euro.

Bij het berekenen van de kosten is overigens rekening gehouden met een zandgraf, inclusief begrafeniskosten en onderhoud, maar exclusief grafmonument of gedenktekens.

Algemeen graf

Een algemeen graf is maar op één plek in Leiden mogelijk, namelijk bij de begraafplaats Rhijnhof. De kosten voor een algemeen graf met een looptijd van 10 jaar vallen mee: 592 euro voor 10 jaar. Bij een dergelijk graf wordt de begrafenis echter gedaan zonder aanwezigheid van de nabestaanden. Ook grafmonumenten zijn hier niet toegestaan.

Er is ook mogelijkheid tot een algemeen graf waarbij de nabestaanden wel aanwezig mogen zijn er kan ook een grafmonument worden geplaatst. Voor een dergelijk graf betaalt men 1.444 euro voor de doordeweekse begrafenis en 1.741 euro voor een begrafenis op zaterdag. De kosten zijn inclusief grafrechten en onderhoud voor 10 jaar. Er is geen optie tot verlengen van het grafrecht.

Vergeleken met andere grote steden in Nederland scoort Leiden gemiddeld als het gaat om de kosten van een algemeen graf.

De grafkosten kunnen worden gedekt middels een begrafenisverzekering. Bij het kiezen van een verzekerde bedrag is het nuttig om niet alleen te kijken naar de vormgeving van de uitvaart, maar ook naar de verwachte kosten voor de grafrechten en het onderhoud aan het graf.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×