De nieuwe wethouders van Oegstgeest Matthijs Huizing en Huri Sahin in de studio van Politiek071.

Twee nieuwe wethouders maken college Oegstgeest weer compleet

Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest is met drie wethouders weer compleet. Afgelopen donderdag werden nieuwkomers Matthijs Huizing (VVD) en Huri Sahin (Progressief Oegstgeest) geïnstalleerd als wethouder. Ook werd de termijn van wethouder Jan Nieuwenhuis (CDA) met vier jaar verlengd. Sahin: “Het is mooi hoe warm we zijn ontvangen door de ambtelijke organisatie.”

In Politiek071 namen Sahin en Huizing hun portefeuilles voor de komende vier jaar door, waarbij zeker Sahin pittige dossiers zal gaan behandelen. “Iedereen zegt inderdaad dat ik een pittige portefeuille heb en dat ben ik ook met ze eens.” Zo heeft Sahin onder andere Wonen, Openbare ruimte en Duurzaamheid binnen haar takenpakket. “Dat is een mooie combinatie, bijvoorbeeld met gasloos bouwen. Die combinatie maakt het makkelijker om daarbij succesvol te zijn”, spreekt Sahin een van haar ambities uit.

Wethouders Matthijs Huizing en Huri Sahin in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Het dorp leren kennen
Bij Huizing staan de financiën bovenaan het takenpakket, wat door de schuld van de gemeente Oegstgeest een uitdagende portefeuille is. “Ik hoop dat de schuld over vier jaar onder de vijftig miljoen is gedaald”, stelt de nieuwe wethouder zichzelf een doel. “Maar het is gevaarlijk om daar uitspraken over te doen, want er komen de komende jaren zeker nog extra kosten aan. En dat is politiek: keuzes maken.” Die keuzes zullen uiteindelijk in de gemeenteraad worden gemaakt.

In Oegstgeest is Sahin – die elders al wel veel politieke ervaring opdeed – een nieuwkomer. “Ik heb me voorgenomen om op vrije dagen veel het dorp in te gaan zodat ik veel meer gevoel krijg over wat er echt leeft.” Voor Huizing geldt dat hij juist kritiek kreeg dat hij te betrokken was bij voetbalclub ASC om wethouder te kunnen worden. “Daar (met ASC, red.) bemoei ik me dan dus ook niet mee. Het is gebruikelijk dat ik het eerste jaar ook al niet aan de beraadslagingen daarover deelneem, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.”

Communicatie en transparantie
Nu het college weer op volle sterkte is – het afgelopen half jaar moesten ze het in Oegstgeest met één wethouder minder doen nadat Wendelien Tönjann en Marien den Boer hun functie als wethouder vroegtijdig neerlegden – is het ook tijd om een doel te stellen voor de komende vier jaar. Sahin: “Ik zou heel graag de wijkambassadeurs Duurzaamheid willen noemen, en daarbij ook graag de jongeren willen betrekken.” Huizing kijkt naar het handelen van zijn eigen college: “dat de communicatie en transparantie over besluitvorming significant verbeterd is.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek GR18-Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×