(Foto's: Naturalis).

Naturalis: Overleden potvis blijkt enorm groot

Vandaag is het Walvisteam van Naturalis Biodiversity Center naar de haven van Harlingen afgereisd om daar de potvis te ontleden die gisteren voor de kust van Den Helder overleed. Het gaat om een uitzonderlijk exemplaar: het is namelijk een van de grootste potvissen die ooit in Nederland is aangetroffen. Om die reden zal de potvis vanaf 2019 in het nieuwe Naturalis tentoongesteld worden.

Uitzonderlijk groot
De overleden potvis is een volwassen mannetje, een van de grootsten tot nu toe. Het dier is bijna 17 meter lang en weegt ongeveer 50.000 kilo. Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam van Naturalis het dier in de haven van Harlingen. Het dier is zo groot dat er extra leden toegevoegd zijn aan het team dat verwacht tot en met zaterdag 30 juni nodig te hebben om het dier te bergen.

Onderzoek naar doodsoorzaak
Toen het dier maandag werd opgemerkt, was het verzwakt en vertoonde het gedesoriĆ«nteerd gedrag. Potvissen zijn de grootste tandwalvissen en worden gekenmerkt door hun enorme ‘neus’ die ze gebruiken bij het naar grote diepte duiken in de oceaan. Vanaf twee kilometer diepte jagen ze op pijlinktvissen, hun enige bron van voedsel. Dat is ook de reden waarom een verdwaalde potvis het in de ondiepe Noordzee vaak niet redt. Onderzoek naar de doodsoorzaak van de walvis wordt uitgevoerd door het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. In hun laboratorium bekijken zij de organen en weefsels op afwijkingen, ziektes en bacteriĆ«n.

Rol van Naturalis
Naturalis komt altijd in actie wanneer een walvis is overleden; voor berging, onderzoek en conservatie. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie. Zo kunnen wetenschappers wereldwijd er onderzoek aan doen. Het betreft onderzoek aan de anatomie en evolutie van walvissen, aan de ontwikkeling van en variatie binnen de soort, en via DNA en parasieten aan herkomst, ziektes en bedreigingen.

Meer informatie over eerdere strandingen staat op walvisstrandingen.nl.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×