Medewerkers LUMC voeren massaal actie voor eerlijke cao

3

Honderden medewerkers van het LUMC verzamelden zich vanmiddag in de hal van het medisch centrum om actie te voeren voor een eerlijke cao. Vanaf vandaag tot en met 15 augustus worden stiptheidsacties gehouden. Dat betekent dat medewerkers zich houden aan de arbeidsvoorwaarden die overeen gekomen zijn en dus pauze houden op de afgesproken tijden en niet meer overwerken.

Reanne van Kleef sprak met initiatiefnemer en IC-verpleegkundige Bastiaan Velzel over de acties in LUMC.

“De cao onderhandelingen zijn nu bezig en de voorstellen waren echt belabberd en respectloos naar ons toe”, zegt initiatiefnemer en IC-verpleegkundige Bastiaan Velzel. “Daarom zijn we actie gaan voeren.” De actievoerders in zowel Leiden, Groningen, Utrecht en Maastricht willen met de acties een marktconforme loonsverhoging en een aantrekkelijker werkklimaat afdwingen.

Eén van de problemen is dat de nieuwe cao de zorg zo onaantrekkelijk zou maken dat er geen nieuwe mensen de zorg in willen. Zo vertelt Velzel dat er op zijn afdeling alleen al tien vacatures zijn die niet ingevuld kunnen worden. “Het is al zwaar werk met een hoge werkdruk. Nu wilden ze bijvoorbeeld ook nog eens dat we tot ons zestigste nachtdiensten gingen draaien terwijl de leeftijdsgrens altijd 55 jaar was en inmiddels al is opgeschoven naar 57. Zeker op intensieve afdelingen trekken mensen dat gewoon niet.  En als mensen dan niet goed uitgerust zijn, worden er fouten gemaakt.”

Patienten
Zolang de stiptheidsacties duren nemen medewerkers pauzes zoals vermeld in hun rooster. Overwerk wordt niet meer verricht en het dienstenrooster mag tot tien kalenderdagen voor aanvang niet meer gewijzigd worden. Velzel benadruk wel dat de patiëntenzorg geen hinder van de acties mag ondervinden. “De patiënt die in het ziekenhuis ligt mag er niks van merken. Die zullen geen mindere zorg krijgen. Het kan wel betekenen dat bijvoorbeeld OK’s worden uitgesteld.

Delen

3 reacties

 1. Een Leids burger op

  Iedereen die zelf wel eens voor langere tijd in het ziekenhuis heeft gelegen of patiënten daar heeft bezocht weet hoe belangrijk verpleegkundigen zijn.
  .
  Ook deze mensen hebben recht op een fatsoenlijke CAO.
  .
  “Velzel benadruk wel dat de patiëntenzorg geen hinder van de acties mag ondervinden.”
  In een folder in het LUMC staat daarover het volgende:”Bij alle vormen van acties is het uitgangspunt dat de patiënt wel hinder mag ondervinden van de acties maar niet tot (gezondheids)schade mag leiden.”

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline