(Foto: Chris de Waard).

Nieuwbouwwoningen Zoeterwoude alsnog pre-gasloos

22 nieuwbouwwoningen in Zoeterwoude Meerburg worden alsnog pre-gasloos gebouwd. De ontwikkeling van deze woningen is in 2013 gestart en de woningen zijn al in de verkoop gegaan. De gemeente Zoeterwoude wil alle woningen vanaf nu voorbereiden op een gasloze toekomst en daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om ook deze 22 woningen hierop voor te bereiden.

De gezamenlijke inspanning met provincie en ontwikkelaar VORM heeft geresulteerd in het pre-gasloos bouwen van de woningen. Eigenaren kunnen de woningen hierdoor makkelijker en goedkoper volledig gasloos maken.

Toekomstige bewoners verheugd met de aanpassingen
Het aanpassen van bestaande projecten om geplande nieuwbouwwoningen alsnog gasloos te maken is complex. De plannen zijn al tot in detail uitgewerkt en ook zijn daar al afspraken over gemaakt met leveranciers. Het aanpassen van de bestaande plannen kost veel tijd en geld en resulteert doorgaans in vertraging van de bouw. Voor deze 22 nieuwbouwwoningen hebben de drie betrokken partijen samen een oplossing gevonden om zonder bijkomende kosten voor de kopers de huizen te verduurzamen. Hierdoor wordt nauwelijks vertraging opgelopen.

Zo krijgen deze woningen op alle verdiepingen vloerverwarming, een hogere kierdichtheid en beter isolerende beglazing. Het gasverbruik valt daarom direct lager uit dan het oorspronkelijke plan en de stap naar volledig gasloos is makkelijker te maken.

“Wat in deze korte tijd is bereikt, een woning die pre-gasloos en energiezuiniger is en meer comfort biedt, is een hartstikke mooi resultaat. Alle kopers zijn hier blij mee. Ik vind het zeer plezierig dat de gemeente serieus en goed heeft meegedacht in dit proces”, aldus Jeroen Nijmeijer, een van de toekomstige bewoners van dit project.

Groningse gaskraan moet snel dicht
Gedeputeerde Han Weber (Energie): “De CO2 uitstoot moet omlaag en de Groningse gaskraan moet snel dicht. Een van de maatregelen daarvoor is het verwarmen van woningen met alternatieve energiebronnen. Daar worden deze 22 nieuwbouwwoningen volledig op voorbereid en dat maakt deze samenwerking heel belangrijk.”

Veel winst te behalen in nieuwbouw
De Zoeterwoudse gemeenteraad heeft in maart een motie aangenomen om aardgasloos bouwen de standaard te laten zijn in het dorp. Bij de nieuwbouw is er flink wat winst te behalen met relatief weinig inspanning. Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen): “Samen werken loont bij het realiseren van onze ambities. We zijn er met de provincie en ontwikkelaar in geslaagd om in deze fase van het project de woningen pre-gasloos te laten bouwen. Zonder gezamenlijke inspanning was dit niet gelukt.”

Duurzaamheid Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×