(Foto: Rechtbank Den Haag).

180 Uur werkstraf geëist voor ontucht met minderjarige

Tegen een 26-jarige man uit Rijnsburg eist het Openbaar Ministerie 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens ontucht met een 13-jarig meisje. Verdachte was op dat moment zelf 24. Volgens hem waren ze verliefd.

Het tweetal had elkaar via de sport leren kennen en raakte verwikkeld in een relatie. Hoewel de moeder van het kind meermaals vroeg om afstand te nemen, ging het contact toch door. Verdachte kocht een pre-paid telefoontje voor haar, dat ze op school in haar kluisje bewaarde.

Toen haar moeder op een middag vroeger thuis kwam, betrapte ze verdachte bij hen thuis. Ze kon zien dat er ‘iets’ was gebeurd. Bij de politie verklaarden de verdachte en dochter dat ze hadden gezoend en elkaar daarbij over en onder de kleren hadden gestreeld.

Verdachte wist dat wat hij deed eigenlijk niet kon. Dat zei hij ook tegen het meisje. Maar volgens hem waren ze verliefd, en zij dacht dat ook. Aanvankelijk was ze boos op haar ouders. Inmiddels is ze boos op verdachte – omdat hij het zover liet komen – en wil ze niks meer met hem te maken hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie is de wet heel duidelijk: seksueel gerichte handelingen bij personen onder de 16 zijn niet toegestaan, ook niet als het kind er al dan niet toestemming voor zou geven of in mee zou gaan. Volgens de wetgever zijn kinderen onder de 16 geestelijk nog niet uitontwikkeld, kunnen ze geen goede afwegingen maken, en kan dus van echte vrije wil nog geen sprake zijn.

“Verdachte heeft er onvoldoende bij stilgestaan dat het slachtoffer qua seksualiteit nog in ontwikkeling en dus kwetsbaar was”, zei de officier van justitie tegen de rechtbank. “Zij moest alles nog ontdekken. Daarbij was het leeftijdsverschil zo groot dat er ook in maatschappelijke positie een groot verschil was. Verdachte had al een studie afgerond en meerdere jaren een baan.”

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Advertentie

112 Sleutelstad Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×