De Schoolstraat in Voorschoten. (Foto: Taskforce Voorschoten Centrum).

Fietsverbod Schoolstraat Voorschoten tijdens winkeluren

Vandaag stemde de raad in met het aanwijzen van een voetgangerszone in de Schoolstraat. Wanneer de winkels open zijn, mag er niet gefietst worden. “Er zijn veel klachten van het winkelpubliek dat het nu te gevaarlijk is”, zegt Jolien Schroot van D66. “Soms gaan er hele snelle e-bikes door heen.”

D66 Raadslid Jolien Schroot in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

In tegenstelling tot Jan van Leeuwen die vorige week over dit onderwerp insprak, verwacht Schroot niet dat er door het fietsverbod minder mensen naar het centrum komen. “Er komen heel veel nieuwe fietsparkeerplekken bij.” D66 pleitte er tijdens de raad ook voor om fietsen naar het centrum niet te demotiveren. “Het is gezond, goed voor het milieu en je kunt makkelijk van A naar B met de fiets.”

Zaterdagen
In eerste instantie waren niet alle partijen voor een fietsverbod. ONS Voorschoten wilde het namelijk alleen op zaterdagen. “Er zijn mensen die met de fiets naar het dorp komen en die belemmer je nu”, zegt Glenn Zeelt namens de enige lokale partij van de raad. Toch stemde ONS Voorschoten in met het voorstel. “Als de burger en ondernemers het goed vinden, wie zijn wij dan om nee te zeggen.”

ONS Voorschoten raadslid Glenn Zeelt in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Fietspolitie
Over de handhaving waren ook twijfels. Komt er bijvoorbeeld een speciale fietspolitie? “Ik ben ook erg nieuwsgierig naar het handhaven en daarom hebben wij voorgesteld om het na een jaar te evalueren”, zegt Schroot. Ook Zeelt is benieuwd naar de evaluatie: “Handhaving is wel een probleem, wij missen hier veel BOA’s.”

Centrum op de schop
Wanneer het fietsverbod in gaat is nog niet precies bekend. Na de zomer komt het ter inzage te liggen en kunnen bewoners nog bezwaar aantekenen. Het is overigens niet het enige wat anders gaat worden in het centrum. “De Voorstraat en de Oranjeboomstraat worden eenrichtingsverkeer en ook de Sir Winston Churchillweg wordt anders”, laat raadslid Schroot weten. De verdere details van de plannen staan in het rapport van de taskforce.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×