Maarten van Veen is artistiek leider van het Hortus festival. (Foto: Anne Meyer).

Hortus Festival nieuwe stijl biedt hele dag muziek

Het Hortus Festival wordt dit jaar op een nieuwe leest geschoeid. Het festival nieuwe stijl gaat op woensdag 25 en donderdag 26 juli van start in de Hortus Botanicus in Leiden. Niet meer zoals in eerdere jaren zes weken lang één avondconcert per week maar drie weken lang twee hele festivaldagen met gratis mini-optredens, componeerworkshops voor kinderen en zowel middag- als avondconcerten.

Pianist Bobby Mitchell treedt op tijdens het Hortus Festival (Foto:  Marco Borggreve).

In de eerste week zijn er optredens van onder meer de pianisten Bobby Mitchell en Maarten van Veen, de jonge Finse bariton Jussi Lehtipuu en het HortusEnsemble samen met mezzosopraan Cora Burggraaf.

Thema van deze vijftiende editie is De Dood spreekt. “De dood is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zoveel componisten”, zegt Maarten van Veen, artistiek leider van het festival. “En volgens de Duitse filosoof Schopenhauer kunnen we door de muziek die zij schreven de essentie van het leven doorgronden. Maar vertelt die muziek ons ook iets over de eindigheid van ons bestaan? Jazeker, en daarom laat het Hortus Festival deze zomer de dood aan het woord door de muziek van onder meer Schubert, Messiaen en Rachmaninov.”

Van Veen was als kind al gefascineerd door het Dodeneiland van Rachmaninov: “Op m’n zestiende maakte ik een arrangement voor twee piano’s. Het is dertig jaar in de kast blijven liggen en eindelijk is daar nu het moment om het uit te gaan voeren, samen met de Amerikaanse pianist Bobby Mitchell. Ik kijk er zeer naar uit.”

Componeren voor kinderen
Zowel op woensdag als donderdag is er voor kinderen de componeerworkshop De Muziekfabriek. Onder leiding van professionele musici gaan de kids al knippend en plakkend aan de slag met het combineren van klassieke -en kindermuziek.

Ook op beide dagen verzorgen conservatoriumstudenten vanaf 11.00 uur miniconcerten voor de bezoekers van de Hortus. En ook de planten spelen een rol. Het Hortus Festival geeft rondleidingen rondom het thema leven en dood van planten.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×