Bijzondere penning gevonden bij opgravingen Meelfabriek

Archeologen onderzoeken deze zomer het terrein naast de Meelfabriek in Leiden. De oude fabrieksgebouwen krijgen nieuwe bestemmingen voor wonen en werken. De oogst van deze opgravingen bestaat uit grote, maar ook zeer kleine vondsten: van enorme leerlooierskuipen tot een bijzondere triomfpenning.

De penning dateert uit 1582 en toont de mislukte aanslag op het leven van Willem van Oranje op 18 maart 1582 in Antwerpen.

De voorzijde laat de dader zien: Jean Jaureguy. Hij richt een vuurwapen op het hoofd van Willem van Oranje. Het opschrift in Latijn ‘Proditone non armis agitur’ betekent ‘Het gaat om verraad, niet om open strijd’.

 

 

(Foto: Erfgoed Leiden e.o.)

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×