(Foto: Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof).

Inspiratiewandeling op Begraafplaats Rhijnhof

Begraafplaats Rhijnhof en Monuta organiseren op dinsdag 31 juli van 18.30 uur tot 21.00 uur een inspiratiewandeling over de begraafplaats. Aan bod komen de historie en de bijzondere flora en fauna. Daarnaast is er gelegenheid om van alles te weten te komen over de voor- en nadelen van begraven versus cremeren en over de mogelijkheden om een uitvaart persoonlijk te maken.

Rhijnhof is niet alleen een laatste rustplaats voor de doden. Het is ook een landschapspark met meer dan twaalf hectare natuur en kunst. De wandeling gaat langs de verschillende sfeergebieden van de begraafplaats. Het oudste gedeelte is een overblijfsel van de 18de eeuwse ‘overtuin’ die hoorde bij de buitenplaats Rhijnhof. Het grote, statige landhuis staat nog steeds bij de oude ingang van de begraafplaats. De wandelaars krijgen de gelegenheid een blik te werpen op het gerestaureerde pand.

Hoe Rhijnhof van een landgoed tot een begraafplaats werd, wordt tijdens de wandeling allemaal uit de doeken gedaan. Onderweg wordt stilgestaan bij bijzondere bomen, de diverse kunstwerken en de sfeergebieden, die zijn aangelegd door beroemde architecten als Mien Ruis en Lia Copijn.

Begraafplaats Rhijnhof bestaat al meer dan 100 jaar. Op 24 mei 1910 vond de eerste begrafenis plaats. Die dag werd soldaat F. Sehr met militaire eer begraven. Hij was met paard en wagen in het Rapenburg beland. Door het vervuilde water kreeg hij tyfus en stierf. De wandeling leidt langs de graven van vele overledenen die na soldaat Sehr op Rhijnhof hun laatste rustplaats vonden. Indrukwekkend zijn ook de slingerende urnenmuren. Nu bijna 70% van de overledenen wordt gecremeerd, zijn er op Rhijnhof ook veel mogelijkheden om as bij te zetten of iemand individueel te gedenken als de as verstrooid wordt.

Aanmelden
Graag van tevoren aanmelden via leiden@monuta of 071-521 32 31 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×