(Foto's Leiderdorp: AS  Media, foto Leiden: Chris de Waard).

Droogte speelt bomen parten

Gisteravond kwam in Leiderdorp een grote tak van een boom naar beneden. Onder luid gekraak kwam de enorme houtmassa naar beneden en kwam midden op een voetpad bij de Kamperfoeliezoom terecht. Waarschijnlijk speelt de aanhoudende droogte de bomen parten. Ook op andere plekken in de regio kwamen grote takken naar beneden.

Dat droogte een rol kan spelen, bevestigt ook bestuurslid Dick de Vos van de Bomenbond Rijnland. “Maar het geldt zeker voor alle bomen. Het hangt echt van de soort af”, zegt De Vos. “Platanen, de mediterrane soort, kunnen juist uitstekend tegen droogte. Ze barsten uit hun vel momenteel doordat ze zo goed groeien. Van populieren is spontane takbreuk bekend, door het hele jaar. Bij andere bomen kan het inderdaad door droogte komen. Dat verschijnsel heet summers drop.”

Gistermiddag gebeurde iets soortgelijks op de Leidseweg in Voorschoten waar een flinke tak op de stoep terecht kwam.

Ook in Leiden begaf eerder deze maand een grote tak van een treurwilg aan de Rijnsburgersingel het.

 

 

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×