(Foto's: Cunie Sleijpen).

Metershoge Leidse plant na zeventig jaar in bloei door hitte

Vier Agave van de Leidse Hortus botanicus zijn onverwacht gaan bloeien. De planten worden al zestig tot zeventig jaar in de Hortus gekweekt, maar zijn nog nooit tot bloei gekomen. Door de aanhoudende hitte heeft nu ook Nederland tijdelijk een geschikt klimaat voor de Agave. De planten zijn te vinden achter de Clusiustuin.

Het is ook voor de Hortus zelf niet helemaal duidelijk waarom de vier planten spontaan zijn gaan bloeien. Het viertal is vorig jaar pas in december naar binnen gehaald voor de overwintering en daardoor wellicht geschrokken van de kille temperatuur. Daardoor zou het kunnen dat ze bij het opnieuw buiten plaatsen opeens zijn gaan bloeien. Daarnaast waren de planten er nu bijna niet meer geweest. “We wilden ze eigenlijk weg doen om de kuipplantencollectie een beetje op te ruimen voor de verbouwing en de herinrichting van de voortuin. Het is net is alsof ze dat hebben gehoord”, zegt Hoofd kassen Rogier van Vugt.

Agave americana of Honderdjarige aloë
De Agave americana komt oorspronkelijk uit droge gebieden in Mexico en Midden-Amerika. “De soort draagt ook wel de naam Honderdjarige aloë, terwijl het helemaal geen Aloë is’”, vertelt oud-hortulana Carla Teune.  Om de verwarring compleet te maken wordt de plant ook geen honderd jaar, zoals de naam doet vermoeden.  Dit jaartal is er in het verleden aan toegevoegd omdat werd gedacht dat de Agave pas na honderd jaar bloeit. Het kan inderdaad lang duren totdat de plant volledig volgroeid is en gaat bloeien, maar dit kan ook al na veertig, zestig of tachtig jaar gebeuren.
Als hij bloeit, is dat een imponerend en prachtig gezicht. De bloemstengel kan namelijk wel 10 meter hoog worden en er vormen zich honderd tot soms wel duizenden rechtopstaande geurige bloemen aan de zijtakken. De bloemen bevatten enorm veel nectar. “En daar hebben de bijen profijt van want voor hen is het niet makkelijk om met deze droogte aan nectar te komen”, vertelt Van Vugt. Na de bloei gaan de hoofdscheuten dood maar aan de basis staan vaak kleine uitlopers die opgepot kunnen worden en straks nieuwe planten worden. Naast dat de Agave americana een overduidelijke sierwaarde heeft, wordt de plant in Mexico ook voor de productie van de alcoholische drank mescal gebruikt.
Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×