De roeier van de Holland Acht voor vertrek. Van rechts naar links in het oranje Die Leythe roeiers Finn Florijn, Bart Roovers, Gert-Jan van Doorn. Op de voorgrond stuurman Björn Kwee. (Foto: Ed Maan).

Leidse roeiers door naar A-finale op WK onder 23

Alle vijf de Leidse roeiers die meedoen aan het WK onder 23 jaar in Polen zijn door naar de A-finale. Op zaterdag en zondag worden de finales geroeid. De wedstrijden zijn live te volgen via worldrowing.com.

De Holland acht met daarin Gert-Jan van Doorn, Bart Roovers en Finn Florijn van Die Leythe en Björn Kwee van Njord plaatste zich met een overtuigende overwinning in de heat direct voor de A-finale op zondag. Mieke Wilms van Njord plaatste zich pas in de herkansing voor de A-finale. In de heat werd haar boot tweede, maar in de herkansing kwam de Nederlandse boot als eerste over de finish in 6:43.18. Deze finale wordt zaterdag al geroeid.

Goede lichting
Leidenaar en tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn is de bondscoach van de jongens onder 23 ploeg.  Volgens Florijn is deze overwinning een hele knappe prestatie. “Dit was pas de eerste wedstrijd van de jongens. Ze hebben nog nooit tegen andere ploegen geroeid in deze boot. Deze finale plaats is al heel goed. Als alles meezit kunnen ze zondag zelfs winnen.”

De kracht van deze Holland Acht is dat alle roeiers als individu heel goed zijn. “Deze jongens kunnen doorstoten naar het Olympisch team”, zegt Florijn. “Misschien komt Tokio nog te vroeg, maar de Spelen daarna kan het zeker.”

Zoon Florijn
Finn Florijn is de zoon van de bondscoach. Dat maakte het selecteren wat lastiger, maar omdat Finn net als de andere jongens bij de beste acht skiffeurs zat, was het duidelijk dat ook hij in de Holland Acht hoorde. Extra spannend vindt zijn vader het wel. “Ik kan dan niet naar de wedstrijd kijken. En ik heb er toch geen invloed meer op. Ik vind het heel leuk dat hij erbij zit, zeker omdat hij de laatste jaren veel last heeft gehad van blessures en nu ook nog van groeipijnen.”

Ook dochter Karolien Florijn is een groot roeitalent. Zij maakt zich nu met de Vrouwen Dubbelvier op voor het Elite WK in september.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×