Karin Blonk van DOS Mode druk in de weer met rood tape om de ramen af te plakken voor de verfbeurt die de gevel inmiddels heeft gekregen. (Foto's: Chris de Waard).

Welstandsexces in De Kempenaerstraat of meet Oegstgeest met twee maten

Niet alleen klanten en collega-winkeliers uit winkelgebied De Kempenaer steunen DOS Mode in de wens om in ieder geval de rode markies van de winkel te kunnen behouden. Ook online wordt inmiddels steun betuigd via de petitie ‘Behoudt de rode pui van DOS‘. Al bijna 500 medestanders vinden rood niet misstaan in de De Kempenaerstraat. De titel van de petitie dekt overigens niet helemaal de lading, want de pui is inmiddels voorzien van een witte laag grondverf en zodra de temperatuur het toelaat komt er een witte laklaag overheen. Voor de rode markies wordt nu door de twee eigenaresses van DOS Mode een vergunning aangevraagd.

Chris de Waard sprak mede-eigenaresse José Cox over de schilderbeurt die de pui deze dagen krijgt. Rood wordt weer wit.

Dwangsom en rechtzaak
José Cox, één van de twee eigenaresses van de modezaak, betreurt de verfbeurt zeer. “Maar we kunnen niet anders. Als we de pui niet wit verven krijgen we een dwangsom van 2.000 euro per week opgelegd en dat kan oplopen tot 20.000 euro.” Helemaal uit de problemen is DOS overigens nog niet. Begin september staat er nog een rechtszaak op de rol die de verhuurder van het pand tegen de modezaak aanspande. Ook daarbij is de eis dat de gevel weer in de oorspronkelijke witte kleur wordt teruggebracht. “Maar ik mag toch hopen dat die zaak nu wordt ingetrokken”, zegt Cox.

DOS stopt over anderhalf jaar
De huurders hebben het mede door het geruzie over de gevelkleur inmiddels ook wel gehad met hun huisbaas: “Zodra we klaar zijn met deze kwestie gaan we de huur opzeggen”, verklapt Cox alvast. “Ons contract loopt nog anderhalf jaar, maar dan moeten we wel voor februari opzeggen, dus dat kan dan net zo goed nu alvast”. Naast DOS Mode bestieren Cox en collega Karin Blonk ook Uno Damesmode op nummer 7 in de De Kempenaerstraat. Die winkel blijft wel gewoon open.

Welstandsexces of meten met twee maten
De dames vinden dat ze door de gemeente onrechtvaardig zijn behandeld in de hele kwestie. Hun rode gevel mag niet, terwijl er in de directe omgeving meerdere voorbeelden zijn van andere gevels met schreeuwerige kleuren. Cox: “Maar als daar geen klachten over komen, doet de gemeente blijkbaar niks. Nee, ik ga niet zeggen over welke panden ik het heb, want ik ga geen collega’s aangeven”.

Een rondje door het oude dorp leert dat DOS inderdaad niet de enige is de kleur brengt in de statige winkelstraat. Even verderop meldt een bakkerij in turkoois blauw dat je daar moet zijn voor lekkere broodjes, net om de hoek aan de Terweeweg is een makelaar ook al fan van de kleur rood en een woonhuis in de Regentesselaan heeft de kozijnen ook een speels kleuraccent gegeven.

Welstandsnota
De gemeente noemt de rode pui van DOS Mode een welstandsexces. Wat dat precies betekent staat omschreven in de welstandsnota van de gemeente Oegstgeest: “Een object dat sterk afwijkt van en afbreuk doet aan de omgeving kan gezien worden als een exces als er sprake is van een evidente buitensporigheid in het uiterlijk.”

In de nota baseert de gemeente zich onder meer op de Woningwet. Daarin staat dat een plan moet voldoen aan redelijke eisen van welstand. Ook het beoordelen van excessen wordt nader beschreven: “Volgens de wet moeten de criteria voor het beoordelen op excessen in de welstandsnota zijn opgenomen. De hier opgenomen criteria zijn niet bedoeld om de plaatsing van een bouwwerk tegen te gaan, maar kunnen wel aanleiding zijn voor aanpassingen. Er kan bijvoorbeeld worden gevraagd het object met een onopvallende kleur minder in het oog te laten springen of een afwerking meer aan te passen aan wat gebruikelijk is in de omgeving. Het toepassen van felle kleuren of kleuren die contrasteren met de directe omgeving, kan leiden tot een onrustig beeld en is daarom welstandshalve ongewenst.”

Reactie gemeente Oegstgeest
Een woordvoerder van de gemeente Oegstgeest bevestigt desgevraagd dat de gemeente niet zomaar optreedt tegen eventuele andere ‘welstandsexcessen’ in het dorp. “Dat de gemeente blijkbaar niets doet als er geen klachten komen is op zich correct”. Er zijn in de De Kempenaerstraat geen andere excessen vastgesteld. Dat kan inderdaad komen doordat er geen melding is gemaakt en ook geen handhavingsverzoek is ingediend. Het is namelijk zo dat de gemeente alleen handhaaft als er sprake is van een welstandsexces en alleen de welstandscommissie is bevoegd om dit te constateren. Pas na een melding wordt overwogen om de situatie aan de welstandscommissie voor te leggen.”

Economie Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×