(Archieffoto: Sleutelstad).

Paardenmarkt Voorschoten gaat na zorgvuldige afweging door

Voorschoten staat dit weekend weer in het teken van de jaarlijkse Paardendagen. Het evenement begint morgenochtend om 06.00 uur met de traditionele paardenmarkt. Na zorgvuldig afwegen heeft de organisatie besloten dat de paardenmarkt in tegenstelling tot de Kortebaandraverij van Voorschoten, wel door kan gaan. Het wordt morgen namelijk minder warm en op de Voorstraat is er genoeg verkoeling voor de dieren.

“We hebben deze week meerdere keren overleg gehad of we de paardenmarkt door konden laten gaan met de verwachte weersomstandigheden”, vertelt voorzitter Cees Bijloos van Stichting Comité Paardenmarkt Voorschoten. “In tegenstelling tot de Kortebaan van Voorschoten, hebben we samen met de burgemeester besloten dat de paardenmarkt wel door kan gaan. De paarden staan onder bomen op de Voorstraat en er is voldoende water aanwezig. De dieren staan er ook niet de hele dag maar alleen in de ochtend en ook wordt het een stuk minder warm dan vandaag. Maar als het ineens toch warmer wordt, gaan de paarden eerder weg.” De voorspelling is dat het morgen 25 tot 28 graden wordt.

Dierenwelzijn
Vorig jaar probeerde de Partij voor de Dieren de paardenmarkt te laten afschaffen. Een paardenmarkt zou niet meer van deze tijd zijn en ook het dierenwelzijn zou niet zijn gewaarborgd. Bijloos vertelt dat dierenwelzijn bij de Voorschotense paardenmarkt juist heel serieus genomen wordt. “Er is geen paard dat de markt op komt die niet aan de gezondheidscriteria voldoet. Daar let onze dierenarts heel goed op.”

Ook dit jaar zijn er weer geluiden van mensen die het niet eens zijn met de paardenmarkt. Van Bijloos mag iedereen tegen de markt protesteren, maar dan wil hij wel graag met deze mensen in gesprek. “Ik heb er respect voor als mensen zeggen dat er iets beter kan op de paardenmarkt, maar kom dan gewoon naar me toe en laat het maar zien.”

Uitgebreid programma
Naast de paardenmarkt is er vandaag en morgen ook een avondprogramma dat samen met de horeca is opgezet. Overdag zijn er diverse demonstraties en in het Berkhoutpark zijn kinderactiviteiten. Zondag is er nog een seniorenprogramma. Het volledige programma is te vinden op de website van de Voorschotense Paardendagen.

 

 

Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×