Bij het betreden van de markt krijgen alle paarden een blauwe stip op de hoef. Zo worden ze geregistreerd en kunnen de handelaren niet twee keer de overigens bescheiden aanvoerpremie innen. Die bedraagt voor kleine paarden tien euro en voor grote zeventien euro. (Foto's: Chris de Waard en Reanne van Kleef).

Paardenmarkt onder vuur, maar niet in Voorschoten

Een paardenmarkt kan ook in deze tijd nog prima en het comité Paardenmarkt Voorschoten hoopt dan ook het evenement nog tot in lengte van jaren te kunnen organiseren. Dat zegt voorzitter Cees Bijloos in reactie op de vele kritische kanttekeningen die ook dit jaar weer bij de paardenmarkt worden gemaakt. In het dorp zelf is van die kritiek trouwens niet zoveel te merken. De paardenmarkt hoort bij Voorschoten, zo vinden veel mensen. De paardenmarkt van Voorschoten werd vandaag voor de 736e keer gehouden.

Verslag Paardenmarkt Voorschoten door Reanne van Kleef en Chris de Waard.

Tijdens de paardendagen in Voorschoten werd dit jaar de kortebaandraverij vanwege de tropische temperatuur afgelast. Vandaag was het een stuk koeler en viel er af en toe wat regen. Daardoor was er qua dierenwelzijn geen bezwaar tegen de paardenmarkt in de Voorstraat. Volgens de controlerende veearts hebben de dieren het onder de bomen in de Voorstraat zelfs beter dan in een weiland zonder beschutting.

De Voorschotense burgemeester Pauline Bouvy-Koene stond bij de opening van de paardenmarkt uitgebreid stil bij het welzijn van de aangevoerde paarden. Ze benadrukte nog maar eens dat de dieren allemaal bij het betreden van de markt door een veearts worden gezien en dat ook de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) aanwezig was om te controleren of elk paard wel is voorzien van een chip. Daarmee kunnen de dieren altijd worden herleid tot de eigenaar en is ook hun medische geschiedenis bekend.

Hoewel er dus goed voor de paarden wordt gezorgd, er was naast de controles ook hooi en water voor de dieren, vinden veel mensen dat een paardenmarkt sowieso niet meer van deze tijd is en daarom niet meer georganiseerd zou moeten worden. Daar zijn de geesten in Voorschoten nog niet rijp voor. Het in stand houden van deze traditie werd in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen door alle politieke partijen bepleit, mits de controle op het dierenwelzijn in orde is. Het afschaffen van de Voorschotense Paardendagen lijkt in de komende jaren dan ook geen thema.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×