Postzegel met Leidse noodgulden uitgebracht

PostNL heeft een velletje postzegels uit onder de titel “Spraakmakend geld – de Nederlandse gulden” uitgebracht. Eén van deze zegels betreft een Leidse gulden gemaakt van papier in 1574. Waarschijnlijk was dit de eerste papieren munt van Nederland.

Op de postzegel staat de voor- en achterzijde van een papieren noodgulden met de bijgevoegde tekst: “Papieren noodmunt van Leiden uit 1574”. Op de tap van de zegel staat: “Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Leiden door de Spanjaarden belegerd. In de afgegrendelde stad raakte het zilver op, daarom werden munten van papier gemaakt.”

 

 

 

 

 

Willem Hogendoorn van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars en de Historische vereniging Oud Leiden zocht uit waarom men in Leiden een papieren munt van een gulden heeft uitgegeven en hoe werd deze gemaakt.

 

 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×