Blauwalg aan de oevers van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. (Foto: Facebook / Liesbeth van Tuijl).

Problemen blauwalg Klinkenbergerplas duren voort

Mensen die willen zwemmen in de Klinkenbergerplas in Oegstgeest moeten blijven oppassen voor blauwalg. Afgelopen weekend werd gemeld dat er met een gerust hart in de vernieuwde plas gezwommen kon worden, maar de blauwalg is weer terug. “Het nadeel van blauwalg is dat het zomaar weg kan zijn, maar ook zo weer terug is”, laat het Hoogheemraadschap van Rijnland aan Sleutelstad weten.

Mensen die willen zwemmen in buitenwater wordt aangeraden om www.zwemwater.nl goed in de gaten te houden. Daarop staat per gebied aangegeven wat de kwaliteit van het zwemwater is. Het Hoogheemraadschap raadt mensen echter ook aan om vooral zelf goed op te blijven letten omdat de kwaliteit van het water snel kan wisselen. “Kijk en ruik goed als je wilt gaan zwemmen, blauwalg is niet te voorspellen.”

Meer problemen
Ook op andere plekken in de Leidse regio moet worden opgepast voor blauwalg. Zwemwater.nl meldt dat er sinds afgelopen weekend ook op de Vlietlanden in Leiden opgepast moet worden voor blauwalg, net als bij het Valkenburgse Meer en de Kagerplassen. Door het warme weer verspreidt de blauwalg zich snel, wat buikklachten op kan leveren als in besmet water gezwommen wordt.

Waterstofperoxide
In het kader van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zou de blauwalg in de Klinkenbergerplas morgen met waterstofperoxide worden behandeld. “Maar door het plotselinge verdwijnen van de blauwalg is besloten om die behandeling niet door te laten gaan. Het is nog niet duidelijk of die behandeling er nu alsnog komt, dat hangt van de universiteit af”, aldus het Hoogheemraadschap. In de¬†Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout gaat het onderzoek morgen in ieder geval wel door.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×