Redactiechef Leidsch Dagblad vertrekt

42

De redactie van een regionaal dagblad hoort in het centrum van de stad. Van die school is ook redactiechef Marijn Kramp van het Leidsch Dagblad wel. Maar net nu dat weer gaat gebeuren – de krant verhuist per oktober van een anoniem kantoorpand in de Rooseveltstraat naar het Schuttersveld – vertrekt Kramp na 21 jaar bij de krantenuitgever. Het gevolg van de zoveelste reorganisatie.

Elf jaar was ze redactiechef van het Leidsch Dagblad, waar ze tien jaar eerder al als journalist in dienst trad. En nu is het bijna voorbij. “Hier blijf je altijd jong, zeg ik er op de redactie over”, aldus Kramp. Want ook na 21 jaar geldt nog steeds het principe ‘last in, first out’. Inmiddels, ze weet al even dat het vertrek aanstaande is, heeft ze vrede met het naderende afscheid. “Ik ga eerst een tijdje niks doen. Gelukkig kan dat, want ik heb wel een nette vertrekregeling. Maar na zo’n lange tijd moet ik eerst afstand nemen voor ik iets anders kan aanpakken. De navelstreng moet doorgeknipt worden.”

Wat Kramp gaat doen weet ze nog niet. “Misschien iets voor mezelf, maar ik weet het echt nog niet. Er zijn de laatste jaren veel leuke ZZP-initiatieven ontstaan. Daar kijk ik wel naar. Maar als ik een leuke baan langs zie komen, kan het ook zomaar zo zijn dat ik solliciteer.”

Hoewel het afscheid vast nog wel pijn gaat doen, is de scheidend redactiechef toch positief gestemd. “Sinds we in Belgische handen zijn – uitgeefconcern TGM waar ook het Leidsch Dagblad onder valt werd vorig jaar overgenomen door het Belgische krantenbedrijf Mediahuis – gaat het echt veel beter. Het bedrijf is van de beurs gehaald en het geld dat verdiend wordt, gaat weer in de krant in plaats van naar aandeelhouders.”

Hoewel het vertrek van Kramp het gevolg is van de zoveelste reorganisatie, blijft het Leidsch Dagblad wel op sterkte. “Qua fte’s blijft het Leidsch Dagblad gelijk. Of het ook allemaal dezelfde mensen zijn en of iedereen dezelfde functie houdt, dat moet de komende tijd duidelijk worden. Het is nu wel het moment om je vinger op te steken als je iets anders wil”, zegt Kramp die bij het Leidsch Dagblad wordt opgevolgd door Coen Polack, nu nog chef van het dagblad Zaanstreek.

Hielke Biemond verruilt sport voor regio
Eén andere opvallende wijziging staat er wel op de rol bij de krant. Sportverslaggever Hielke Biemond verruilt zijn plek op de sportredactie voor een functie als regioverslaggever. Op eigen verzoek. Hij stak zijn vinger op.

Delen

42 reacties

  • Zeur niet zo op

   Is uw prognose ergens op gebaseerd of gevolg van krom redeneren? In het eerste geval verneemt de Sleutelstadlezer(es) graag waarop u zich baseert, kan hij/zij zich daarover een mening vormen, indien abonnee van het Leidsch Dagblad. Van de tweede situatie (krom redeneren) kan sprake zijn wanneer u uit de huidige werkkring van de nieuwe redactiechef afleidt dat hij bij het Leidsch Dagblad de Zaanstreek/Noord-Holland extra zou willen belichten. Zonder verhelderende toelichting wordt het snel zeuren, “Het zal allemaal wel weer veel slechter worden”.

 1. Erg jammer om dit te lezen, Maar Marijn Kramp stond als redactiechef altijd haar mannetje . Marijn we zullen je missen

 2. Moet ik geloven dat mevrouw Kramp de ‘jongste’ medewerker van een of ander hoger echelon is, met naast haar louter nog oudergedienden, en moest sneuvelen louter vanwege ‘pech, je bent de jongste’? Kramp is immers maar liefst elf jaar redactiechef geweest, na daarvoor 10 jaar als journalist actief te zijn geweest. Ook lijkt het afscheid blijkens de tekst niet geheel vrijwillig, hoewel ze er, blijkens haar reacties onder het artikel, vrede mee lijkt te hebben. Hier zou enig journalistiek doorvragen van Chris naar het waarom welkom geweest zijn, dan wel verheldering waarom LIFO in dit geval werkelijk op gaat.

 3. Pieter van der Vliet op

  Wat spannend!!!!!!! Marijn, rust lekker uit en daarna veel succes met je toekomst.

 4. Anja Pohlman

  Jezus Marijn…. Dat gaat niet meevallen voor jouw opvolger. En wat een mazzel voor je toekomstige werkgever, als je daarvoor kiest! Misschien wordt het nu toch eens tijd voor dat verlaten bergdorpje.. 😉

 5. Bedankt voor je inzet voor de krant en de lezers. Je hebt broodnodige stabiliteit gebracht na en in een turbulente periode voor de redactie. Het allerbeste toegewenst voor je nieuwe uitdaging.

 6. Fred Sengers

  Bedankt wat je voor de krant hebt gedaan, Marijn. Veel succes met wat je ook besluit te gaan doen. Na reorganisatie komt zonneschijn, kan ik je melden.

 7. Marcus Rooijakkers op

  Zet ‘m op Marijn, wat je toekomst ook moge zijn, het wordt op zeker weer een feestje!

 8. Wat zou het aardig zijn geweest dit allemaal in het LD te lezen. Het artikel en de reacties zijn tekenend voor de veranderingen in het medialandschap. Marijn, succes in je volgende job.

 9. Cees Mentink op

  MARIJN bedankt, alle goeds en succes met wat je gaat doen.
  ‘Hot’ in diverse media: Weer blijkt dat objectieve journalistiek onder druk staat, dat regionale journalistiek het ook moet ontgelden.
  Huis-aan-huis-bladen worden door een halve-man-en-een-paardenkop gevuld, te vaak met gratis aangeleverde tekst/beeld (foto: pr).
  CHRIS bedankt voor deze aandacht, doe nog meer aan berichtgeving!
  En het LD, ik blijf de krant lezen tot mijn of haar laatste snik, ondanks het (te) vele nieuws uit NH en de veel op de ‘wakkere krant’ lijkende ‘koppen’ .

 10. Cees Mentink op

  Nog een puntje: waar is AAD RIETVELD?
  Ik mis hem al een tijdje.
  Niet wegbezuinigd hoop ik.
  Vakantie?

 11. Peter Duijvestein op

  Beste Marijn,
  Dank voor al het moois dat je voor Leiden hebt gedaan. Het was een feest om met je samen te werken!

 12. Astrid Kessels op

  Lieve Marijn, wat je ook gaat doen, ik weet zeker dat het een succes wordt! Jouw nuchtere, heldere blik op zaken geeft lucht! Wat jammer dat het Leids Dagblad niet durft te verjongen…(wellicht een teken aan de wand?). Maar om maar even een ccliché te gebruiken… Waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere open. Heel veel succes na je welverdiende rustperiode!

 13. Wat jammer Marijn, ik ben blij dat ik je ooit heb leren kennen als journaliste van een lokaal/regionaal dagblad die zeker wist hoe je lokaal nieuws toch spannend kon maken. Jammer dat je weg moet/gaat. Er zijn wel vaker reorganisaties fout gegaan. ik hoop toch dat het blijft door gaan. Gelukkig hebben we Annet nog. Het ga je goed met wat je dan ook gaat doen en wie weet horen/lezen we nog wel eens wat dat is gaan worden. Ik wens je dan ook veel succes toe.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline